Megbénult a csapi határátkelő, az emberek tüntetnek (új fotók, cikkünk frissül)

csapi határ

Már megint áll a bál a csapi–záhonyi közúti határátkelőhelyen. Utasok beszámolói alapján szombaton 24 óránál is többet álltak, míg Záhonyból átértek Ukrajnába.

Vasárnap reggelre végkép megbénult az ukrán–magyar határszakaszon egyetlen nyitva maradt átkelőhely. Kisbuszok sofőrjei járműveikkel blokád alá vették a Tisza közúti határátkelőt, se be, se ki, nem engednek senkit. A Csapi Határőrosztag tájékoztatása szerint tartalékos katonákat is kivezényeltek a helyszínre, annyira feszült és robbanásveszélyes a helyzet.

A történet előzménye, hogy Olekszij Petrov, a megye új kormányzója kiadott egy rendeletet, miszerint a titkosszolgálat, a határőrség és a vámhivatal munkatársaiból mobilcsoportok alakulnak, melyek feladata alaposan megvizsgálni az országba hazaérkező vendégmunkások poggyászait és különösen a kisbuszok sofőrjei által szállított csomagok tartalmát, amit elviekben a kint dolgozó ukrán állampolgárok küldenek haza családtagjaiknak. A rendelet célja megakadályozni a törvénytelen árucsempészet ezen formáját.

A mobilcsoportok már szombaton elkezdték munkájukat, ami megbénította a külföldről hazaigyekvők átkelését. A sofőrök közül sokan nem hajlandóak vámnyilatkozatot tenni, ami nélkül viszont nem engedik át őket az ukrán határőrizeti szervek. A csapi oldalon hatalmas a tumultus, a magyar oldalon pedig a sorok duzzadtak óriásira emiatt, száznál is több kisbusz várakozik órák óta mozdulatlanul.

A határon rekedt utazókkal szolidáris más kisbuszok tulajdonosai, hogy elégedetlenségüknek hangot adjanak, lezárták a csapi átkelő bejáratát. Az indulatok tovább forrnak. A tüntetők a határ bejáratánál lévő sorompónál parkoló határőrségi speciális járműt az útszéli árokba tolták. Sajtóhírek szerint Lembergből már útnak indult a határőrség speciális 50 fős egysége, hogy megakadályozza a még nagyobb rendbontást. Az ukrán határblokád miatt Záhonynál már a MOL-kúton túl van a sor, a járművek fél napja meg sem mozdultak, a magyar rendőrség nagy erőkkel vonult fel. Közben Vitalij Hlagola ungvári zsurnaliszta Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy Kijevből Ungvárra repülnek az országos határőrség és a vámhivatal vezetői. A repülőgépük már elő is állt a főváros Zsuljani repterén.

Megszólalt az ügyben Olekszij Petrov, akinek a rendelete nyomán eszkalálódott a szituáció. A megyevezető szerint csupán az a cél, hogy visszaállítsák a törvényes rendet a határokon. Elmondta, senki előtt nem titok, hogy az Olaszországból hazatérő kisbuszok 500 eurót adnak zsebre a határon, hogy átjöjjenek. A titkosszolgálati tisztből lett megyevezető szerint az a cél, hogy felszámolják ezt a korrupciós sémát, hogy ne egyes maffiózók gazdagodjanak, hanem a büdzsébe kerüljenek ezek a vámbevételek. Szavai szerint a rendelet kiadása előtt egyeztetett Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel.

A kormányzó személyesen egyeztetett a sztrájkoló kisbuszosokkal, próbálta elmagyarázni a hivatalos álláspontot. Sikerrel járt, mert a legújabb információk szerint, ha lassan is, de megindult a forgalom. Az áruval telepakolt mikrobuszok elkezdték levámolni a szállítmányaikat. Petrov szerint a blokádolók csak megbízóik provokatív parancsait teljesítették.

Szerkesztőségünknek sikerült kapcsolatba kerülnie egy kárpátaljai magyar utazóval, aki Csehországból igyekszik haza ungvári lakóhelyére. Krisztina elmondta, vasárnap hajnali két órakor jöttek meg Záhonyba, ahol a Barna Medvénél volt a sor vége. Déli tizenegy óráig egy tapodtat sem mozdultak, mögöttük több tucat busz futott már be. Az emberek éhesek, fáradtak, fáznak a hideg, esős időben. Nem tudják, mihez kezdjenek…

záhony határ blokád

Forrás:
KISZó/Fotók:Mukachevo.net

Post Author: KISZó