KISZó-100: Üzenet a jövőnek, összetartozásunk tüze, sport és gasztronómia!

Kárpáti Igaz Szó

KISZó-s hétköznapok.

Mozgalmas hetet tudhatunk magunk mögött a Kárpáti Igaz Szónál. Szerkesztőségünk tagjai elhelyezték üzenetüket a Rákóczi Szövetség trianoni időkapszulájába, mi magunk is meggyújtottuk a nemzeti összetartozás tüzét június 4-én, este. Másnap a hagyományos újságírónapi focitornán volt jelenésünk, de a hétvége is egyaránt tartogatott fontos és kellemes pillanatokat számunkra. Mindeközben persze elkészítettük a legfrissebb lapszámot is, s szokás szerint a hét valamennyi napján zakatol a KISZó online kiadása.

Haladjunk időrendi sorrendben. A Kárpáti Igaz Szó szerkesztősége is csatlakozott a Rákóczi Szövetség által létrehozott Magyar vagyok 2020 elnevezésű virtuális időkapszulához annak érdekében, hogy üzenjünk a jövő magyarjainak és fogjuk össze, öleljük át virtuálisan a magyarságot, hitet adva a megmaradásnak. A két és fél perces videónk megtekinthető Facebook-oldalunkon és Youtube-csatornánkon. Horváth Sándor főszerkesztőnk trianoni gondolatai mellett belső munkatársaink vallanak magyarságukról két szóban.

Június 4-én este 20 óra 20 perckor, a Trianonnal egyidős Kárpáti Igaz Szó szintén megemlékezett az évfordulóról. Szerkesztőségünk udvarán a kollégák, azok gyermekei egy rövid csendesség után elénekelték az összetartozás himnuszaként emlegetett Ismerős Arcok Nélküled című dalát. Mint az köztudott, az Összetartozásunk Tüze rendezvény ötletgazdája és szervezője a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, lapunk médiatámogatóként is felkarolta a nagy sikerű akció népszerűsítését.

A hétvége már kötetlenebb és sportos-szabadidős légkörben zajlott. Idén tizenkilencedik alkalommal rendezték meg az újságírónapi megyei kispályás focitornát, melyen ezúttal 5 csapat indult. Természetesen köztük volt a KISZó Fair Play-csapata is, mint valamennyi alkalommal az elmúlt majd két évtizedben. Ugyan egyes csapatok – nem éppen a sportszerűség jegyében – túl komolyan veszik ezt a tornát, s a megyei, járási, sőt, országos pontvadászatokban szereplő légiósokkal erősítenek, mi a baráti versengés szellemében indultunk. A KISZó csapatát ezúttal Dunda György, Szabó Sándor, Zunko Barnabás és nyugdíjas kollégánk, az idén nyáron 70 éves jubileumára készülő Nigriny Szabolcs alkotta, kiegészülve kiszós barátokkal, Pásztornyicki Lászlóval, Nagy Attilával és Bujdosó Györggyel. Számunkra az eredmény másodlagos volt, mi azért vettünk részt a tornán, hogy focizzunk egy jót. A tornát amúgy most először Bereg-vidék zsurnalisztái nyerték.


Mozgalmas szerkesztőségi napjaink végére az elmúlt szombat tett pontot. Udvarunkon az ismert kárpátaljai fesztiválguru, Csebi-Pogány Viktor és neje, Natália kedveskedett az újságírónap alkalmából egy igazán pazar, magyaros látványfőzéssel. A családias jellegű kikapcsolódást egy házi futballbajnokság is megspékelte. Amíg a felnőttek kint fogyasztották a remekbe szabott finom falatokat és beszélgettek egy jót, kollégáink gyermekei felosontak az emeletre, s mint később kiderült, ők dolgoztak, újságot csináltak

Százéves múlttal a hátunk mögött tehát biztosított a jövőnk!

Csebi-Pogány Viktor

Forrás:
KISZó/DGY

Post Author: KISZó