Változtak a bérbeadási szabályok

Február elsején lépett hatályba az állami és kommunális vagyon bérletét szabályozó törvény. Mint Szvitlana Panaiotidi gazdasági miniszterhelyettes elmondta, ezzel véget ért a gazdasági vagyon bőkezű elherdálása.

Az új törvény egyenlő feltételeket biztosít a piac valamennyi szereplőjének ahhoz, hogy állami vagy egyéb ingatlant vegyenek bérbe, átláthatóvá téve ezeket a szerződéseket.
Egységes nyilvántartásba kerül az az állami és önkormányzati vagyon, melyet bérbeadásra szántak. Itt két kategóriába sorolják a javakat attól függően, milyen típusú bérleti szerződést kívánnak kötni.

Az első csoportba kerül az a tulajdon, melyre nyílt pályázaton kizárólag ésszerű üzleti feltételek mellett lehet bérleti szerződést kötni.

Ebben az esetben a bérbeadó nem írhatja elő a bérlőnek, milyen célra használhatja a bérleményt.

A második csoportba az a vagyon kerül, melyet a költségvetésből gazdálkodók, a közigazgatási szervek, az önkormányzatok, a múzeumok, illetve az oktatási intézmények bérelhetnek. Itt nem kötelező a pályázati rendszer betartása.

A meghirdetett vagyont tartalmazó listát fokozatosan töltik fel, ám október 1-jére nyilvánosságra kell hozni a ProZorro elektronikus közbeszerzési rendszer honlapján, ahol majd versenyeztetik a bérlőket.

Az állami vagyonalap feladata lesz ellenőrizni azt, nem maradt-e ki a jegyzékből valamelyik állami vagy kommunális tulajdonú ingatlan.
Ennek a törvénynek az elfogadása egy újabb lépés az állami, illetve kommunális vagyon megvédéséhez, az üzleti világ tisztaságának megőrzéséhez.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó