KISZó-kérdés: Ön szerint mi zajlik a csapi határátkelőn?

A kárpátaljai válaszadók több mint fele gondolja úgy, hogy rendteremtésbe kezdtek a csapi határátkelőn – ez derült ki a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán készített nem reprezentatív felmérésből, amit a Tisza ukrán–magyar határátkelőhelyen történt blokád kacsán tettünk fel közösségi oldalunkon.

https://www.facebook.com/kiszo/posts/2988314711215645

Napokkal ezelőtt Csapon a vámeljárás módosítása ellen tiltakozó fuvarozók órákig blokkolták a határforgalmat az egyetlen nyitva maradt átkelőhelyen. A határállomáson pattanásig feszült a helyzet, olyannyira, hogy soron kívül Kárpátaljára látogatott Szerhij Dejneko, az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) parancsnoka és Igor Murajev, az Állami Vámszolgálat megbízott vezetője, hogy személyesen irányítsák a kialakult feszült helyzet rendezését.

Olekszij Petrov rendelete nyomán eszkalálódott a szituáció. A megyevezető szerint csupán az a cél, hogy visszaállítsák a törvényes rendet a határokon. Elmondta, senki előtt nem titok, hogy az Olaszországból hazatérő kisbuszok vezetői 500 eurót adnak zsebbe a határon, a „sikeres” vámolás érdekében. A titkosszolgálati tisztből lett megyevezető szerint az a cél, hogy felszámolják ezt a korrupciós sémát, hogy ne egyes maffiózók gazdagodjanak, hanem ezek a vámbevételek a büdzsébe kerüljenek. Szavai szerint a rendelet kiadása előtt egyeztetett Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal miniszterelnökkel. A kormányzó személyesen tárgyalt a sztrájkoló kisbuszosokkal, próbálta elmagyarázni a hivatalos álláspontot. Sikerrel járt, mert a legújabb információk szerint, ha lassan is, de megindult a forgalom. Az áruval telepakolt mikrobuszok elkezdték levámolni szállítmányaikat. Petrov szerint a fuvarozók csak megbízóik provokatív parancsait teljesítették. Végül beletörődtek a szigorításokba, és azóta rendeződött a helyzet a határátkelőn.

Ugyanakkor több kárpátaljai és országos portál is arról számolt be, hogy Kárpátalján a csempészbiznisz újraosztása zajlik. Megjelentek olyan elemző anyagok is, amelyekből kiderült, kik nyerészkednek jelenleg Kárpátalján havi szinten dollár milliókat hozó üzleten, és hogy a rendeletével kormányzó az ő kigolyózásukon ügyködik, és ezzel párhuzamosan új érdekcsoportok kezébe játszák át a jól jövedelmező üzletágat.

Ehhez a témához kapcsolódott legutóbbi, a Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán közzétett kérdésünk is. Arra voltunk kíváncsiak, vajon az emberek hogyan gondolják, mi zajlik a csapi határátkelőn? Ami a felmérés eredményét illeti, az egy hétig futó szavazásba bekapcsolódók többsége (61 százaléka) válaszolta azt, hogy rég várt rendteremtés vette kezdetét a vámszolgálat berkein belül, 39 százalék szerint leszámolás, a csempészbiznisz újraosztása zajlik Kárpátalján.

A tapasztalat azt mondatja az emberrel, ha nem is rögtön, ám idővel letisztul, pontosan mi is zajlik a háttérben.

Szabó Sándor

Aktuális kérdésünkre itt szavazhatnak:

A napokban a Miniszteri Kabinet honlapján megjelent Kárpátalja véglegesített távlati terve❗️ Ön hogyan viszonyul az…

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. június 8., hétfő

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó