A hatóságok szerint a szél rongálhatott a Szolyvai Emlékparkban

Az elmúlt hétvégén egy Facebook-poszt alapján arról számoltunk be, hogy ismeretlen elkövetők meggyalázták a Szolyvai Emlékpark siratófalának hátsó felületén elhelyezett szabadtéri kiállítás anyagát. Dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékpark-bizottság elnöke megkeresésünkre arról tájékoztatta a Kárpáti Igaz Szót, hogy erős túlzás emlékműgyalázásról beszélni.

– Egy kisebb rongálásról van szó, aminek a helyreállítása már meg is történt – fogalmazott az emlékparkbizottság elnöke. – A háromnyelvű (ukrán, magyar, német) pannókból rongáltak meg egy-egy darabot. A park gondnoka, Argyelán György, hivatali kötelességének megfelelően feljelentést tett az ügyben. A szolyvai rendőrség ennek nyomán helyszíni szemlét tartott, jegyzőkönyv készült. A történtek messze állnak az emlékműgyalázástól, apró rongálásnak minősíteném az esetet. Bízunk benne, hogy a rendőrök előkerítik az esetleges tetteseket.

Tóth Mihály kiemelte, Szolyva lakossága mindig is maximálisan toleráns és együttműködő volt az emlékpark tekintetében. Hozzátette: korábban az emlékhelyen nem történt még rongálás. Emlékeztetett: 2018-ban ellopták a nem sokkal korábban kihelyezett biztonsági kamerákat, ám ezeket rövid időn belül pótolták.

– Néhány napja jártam ott, eléggé megviselt állapotban voltak ezek a pannók. Június végén tartja éves ülését az emlékpark-bizottság, ahol többek között téma lesz a pannók további sorsa is – mondta el lapunknak dr. Tóth Mihály.

Anna Dan, a Kárpátaljai Megyei Rendőrség szóvivője az üggyel kapcsolatban arról tájékoztatta a KISZó-t, hogy a helyszínelők elsődleges szakvéleménye alapján a szélsőséges időjárás okozta a károkat, vagyis a viharos szél szaggathatta le a pannókat. Kiemelte, az elmúlt napokban több vihar is volt a térségben. De nem vetették el annak a lehetőségét sem, hogy rongálás történt.

„Az ügyben tart a nyomozás. Amennyiben megerősítést nyer, hogy rongálás történt, a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megtalálják és felelősségre vonják az elkövetőket” – emelte ki a szóvivő.

A történtekkel kapcsolatban Dmitro Kuleba is megszólalt. Az ukrán külügyminiszter közösségi oldalán a kárpátaljai helyzet destabilizációjára irányuló kísérletnek minősítette a Szolyvai Emlékpark siratófalának hátoldalán elhelyezett kiállítás anyagának megrongálását. Ő is kiemelte, az ügyben a hatóságok nyomozást indítottak. Meggyőződése, hogy a vétkeseket megtalálják, ahogy az a KMKSZ-székház felgyújtóinak esetében is történt.

Az ukrán diplomácia vezetője bejegyzésében kihangsúlyozta, megengedhetetlen, hogy provokációkkal ismét felerősítsék „a magyarellenes hangulatot Ukrajnában és feszültséget szítsanak az ukrán–magyar kapcsolatokban”. Végezetül ismét bizakodását fejezte ki, hogy Ukrajna és Magyarország képes lesz kölcsönösen elfogadható megoldást találni a vitás kérdések rendezésére.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó