Határátlépés: nem teszik karanténba az Ukrajnából utazó magyarokat

Szerda éjféltől Ukrajnából a magyar állampolgárok szabadon – mentesülve a karanténba vonulás kötelezettsége alól – beléphetnek Magyarország területére. Erről rendelkezik a Magyar Közlöny friss számában megjelent kormányrendelet. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Záhonyi Határkirendeltsége a KISZó-nak telefonon megerősítette ezt az információt.

A korlátozásmentes beutazás valamennyi EGT (Európai Gazdasági Térség)-tagállam állampolgárára vagy az onnan érkező magyar állampolgárokra vonatkozik. Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a szerb, a svájci, a liechtensteini, a norvég és az izlandi állampolgárok szabadon beléphetnek Magyarország területére és mentesülnek a házi karanténba vonulás kötelezettsége alól.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az Ukrajnából ukrán állampolgárok „legfeljebb 24 óra időtartamra, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belül beléphetnek”, vagyis ezekkel a feltételekkel méltányossági kérelem nélkül is be lehet utazni Magyarországra.

Rendőrségi forrásokból származó információink szerint a magyar állampolgárnak a határátlépéskor érvényes magyar útlevéllel kell rendelkezni.

Szerda éjféltől a kormányrendelet nyomán a beléptetésnél nem kell igazolni az állandó vagy ideiglenes lakcímet, tartózkodási helyet, ezt kizárólag a veszélyhelyzet alatt kérték. Az ukrán állampolgárok esetében a regisztrációs rendszerben rögzítik az adatokat, amennyiben a megszabott időn belül (a belépéstől számított 24 óra) nem hagyja el Magyarország területét, eljárás indul ellene, külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértés miatt. Ugyan ez az eljárás vonatkozik arra az esetre, ha az érintett elhagyja a 30 kilométeres sávot és igazoltatás közben erre fény derül. Pénzbírság, súlyosabb esetben kiutasítás is lehet ennek a büntetése.

A tranzitlással kapcsolatban azt az információt kaptuk, hogy az ukrán állampolgár 0-24 órában átutazhat az ország területén. Ennek egy kitétele van: rendelkeznie kell a célországba történő beutazás feltételeivel. A korábbiakkal ellentétben, a tranzitátlók nem kapnak térképet és matricát, az átutazók maguk választhatják meg mely útvonalon és határátkelőn hagyják el az országot.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa Facebook-oldalán tájékoztatót adott ki a vonatkozó utazási feltételek változásáról. A külképviselet közleményét változtatás nélkül közöljük:

Beutazási feltételek frissítése

A 291/2020. (VI. 17.) számú Kormány- és a 9/2022. (VI. 17.) számú KKM-rendeletek értelmében:

– 2020. június 18-tól Magyarország, az Európai Gazdasági Társulás tagállamainak, Svájc és Szerbia állampolgárai, valamint azok családtagjai korlátozás nélkül beutazhatnak Magyarország területére, kivételt képeznek az Egyesült Királyság állampolgárai amennyiben:

  • Teljesítik az általános Schengeni beutazási feltételeket.

– 2020. június 18-tól Ukrajna állampolgárai időbeli és területi korlátozásokkal utazhatnak be Magyarország területére:

  •  A tartózkodás maximális időtartama 24 óra.
  •  A beutazás nem lehet messzebb, mint a határsávtól számított 30km.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-al…
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-…

Fontos!

– A fenti kategóriákba be nem sorolható személyek Magyarországra történő beutazása továbbra is TILOS!
– A Magyarországra dolgozni visszatérő ukrán állampolgárokra vonatkozó szabályok nem változtak!
https://ungvar.mfa.gov.hu/…/a-covid-19-vilagjarvany-miatti-…
– A külföldi állampolgárok Magyarországon keresztül történő tranzitálásának szabályai nem változtak!
https://ungvar.mfa.gov.hu/…/a-covid-19-vilagjarvany-miatti-…
– A járványügyi intézkedések alóli felmentést az alábbi internete felületen lehet előterjeszteni:
https://www.police.hu/…/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra…

A magyar állampolgárok Ukrajnába történő beutazásának szabályairól itt olvashat részleteket!

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó