Hogyan alkalmazkodott a kereskedelem a koronavírus-járványhoz? │KISZó-szempont

koronavirus vásárlás covid19 járvány karantén

A koronavírus miatt bevezetett járványügyi megszorítások a turizmus és a vendéglátás mellett jelentős negatív hatást gyakoroltak a kereskedelemre is. A nem létfontosságú cikkeket forgalmazó boltok a karantén miatt hozott rendeletek értelmében hetekre bezártak, újranyitásukat követően a ruházati üzletek forgalma érthetően visszaesett. Most több biztonsági előírást is be kell tartaniuk, a dolgozóknak kötelező maszkot viselni, a vevőknek kézfertőtlenítőt kell biztosítani, közben pedig a védőtávolságot is be kell tartani. Hogyan élték túl ezt a nehéz időszakot a kereskedők, és hogyan tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez? – kérdezte a KISZó Marton Tibor üzlettulajdonost, vállalkozót.

– Hogyan vészelték át a boltbezárást?

– Nehezen. Nulla bevételünk volt, közben a kiadásainkat fizetni kellett. Két hétig be volt zárva a csongori és a beregszászi egységünk. De míg korábban a bolt Facebook-oldalának köszönhetően telefonon érdeklődtek az emberek, ebben az időszakban némák voltak a telefonok. Áthidaló megoldásként elindítottunk a házhozszállítást, még nagyobb felületen foglalkoztunk az online kereskedelemmel. A korábbiakhoz képest több terméket töltöttünk fel közösségi oldalunkra. Ez néhány nap után beindult, és két hétig pörgött, amíg nem enyhítettek a korlátozásokon és végre megnyithattunk. Bántuk is, hogy hamarabb nem jutott eszünkbe ez a lehetőség. A járvány egyetlen pozitívuma, hogy Beregszászban át tudtunk költözni egy nagyobb üzlethelyiségbe, amit korábban nem engedhettünk volna meg magunknak. Az érdeklődés hiányára való tekintettel a tulajdonos jelentősen lejjebb vitte a bérleti díjat.

– Milyen nehézségekkel szembesültek az újranyitáskor?

– Május közepén nyithattunk ki, a legnagyobb problémát ma is a boltban tartózkodó vásárlók számának betartása jelenti. Hisz míg a vásárló az élelmiszerboltba jó esetben listával megy és 10-15 percen belül végez, egy ruházati cikkeket, játékokat, háztartási eszközöket és ajándéktárgyakat forgalmazó üzletben ez nem megy ilyen flottul. A belső térben egyszerre csak két ember tartózkodhat, a többieknek kint kell várakozniuk, amire nem mindenki hajlandó. Így nap, mint nap potenciális vásárlókat vesztünk. Itt az emberek felpróbálják a ruhákat, válogatnak a termékek között. Jellemző, hogy vannak, akik nem tartják be az előírásokat, vagyis maszk nélkül jönnek, nem fertőtlenítik a kezüket, amikor belépnek az üzletbe. Ezzel mindennap meg kell küzdenünk.

– A nehéz gazdasági helyzet az, hogy a háztartások jelentős részének megcsappantak a bevételei, hogyan csapódott le a vásárlási szokásokon?

– Az első hetekben az emberek kétszer meggondolták mire költenek. Most már javult a helyzet, sokan vissza tudtak menni külföldre dolgozni, és küldik haza a pénzt. Az arányokat tekintve jelenleg a bolt forgalma 80 százalék lehet a koronavírus-járványt megelőző időszakhoz képest. Most még inkább kiderült, hogy fontos a több lábon állás. Azok az üzletek, amelyek csak ruházati cikkeket forgalmaznak, nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Nálunk szélesebb a termékkínálat, ez valamelyest segített átlendülni a nehéz időszakon. Gondoljunk csak arra, hogy elmaradt a ballagás, nincsenek esküvők, keresztelők és nagyobb események.

– Az ukrán kormány járulékmentességet biztosító, gazdaságmentő programja mennyire segített átvészelni a nehéz időszakot?

– Annyira bürokratikus az ukrán adórendszer, hogy igazából nem is foglalkoztam ennek az igénylésével. Pár ezer hrivnyát lehetett volna ezzel spórolni, mi inkább tovább fizettük a nyugdíjalapot és a személyi jövedelemadót.

– Egyre gyakrabban emlegetik a járvány második hullámát, és egy újabb szigorú karanténintézkedés bevezetését. Fel lehet készülni erre?

– Sajnos nincs más választásunk. Jelenleg a bevételeinket a készletezésbe fektetjük. Igyekszünk több árut felhalmozni, hogyha bekövetkezik valami hasonló, akkor ne alakuljon ki hiányunk. Ha igény mutatkozik rá, újraindítjuk a házhozszállítást és bővítjük az online-kereskedésünket.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó