Robbanószerkezetet talált a saját udvarán

Egy nagyszőlősi lakos június 23-án arról értesítette a megyei katasztrófa-elhárítási szolgálatot, hogy kiásott egy robbanószerkezetre hasonlító tárgyat a saját udvarán, tereprendezés közben.

A megye sürgősségi pirotechnikai munkacsoportjának szakemberei kiszálltak a helyszínre, ahol megállapították, a talált fémtárgy egy 57 mm-es tüzérségi lőszer a második világháborúból. A lőszert azonosították, majd megsemmisítettek az erre kijelölt területen.

Egy nappal korábban, június 22-én, további három, a második világháborúból származó 82 mm-es robbanószerkezetet semmisítettek meg. Az egyiket a megyeközpont területén találták, a többit az Ungvári járásban (Cigányos és Nagyláz településeken).

Az év eleje óta összesen több mint 360 elavult lőszert találtak és pusztítottak el a térségben.

Az illetékesek azzal a kéréssel fordulnak a lakossághoz, hogy amennyiben robbanószerre hasonlító tárgyat találnak, azonnal értesítsék a központot a 101 vagy a 102-es telefonszámon.

A katasztrófaelhárítók kiérkezése előtt ne nyúljanak hozzá a szerkezethez, ugyanis robbanásveszélyes lehet. Ne mozdítsa el, ne öntsön rá folyadékot és ne fedje be földdel. Nem szabad hangot, fényt, hőt vagy mechanikai hatást gyakorolni a robbanóeszközre, mivel gyakorlatilag az összes robbanóanyag érzékeny az ilyen hatásokra. Figyelmeztetnek, ha ezeket az “egyszerű” szabályokat betartjuk, életmentő lehet.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó