Látogathatók-e a kárpátaljai barlangok? │KISZó-szempont

Június 25 – a barlangok napja. Aki járt már a földalatti világban, az bizonyára emlékszik, milyen ámulatba ejtő természeti csodáról van szó. Szabadon járhatjuk be vidékünk eme látványosságait? A KISZó Borovszki Istvánt, történelem-földrajz szakos tanárt kérdezte. 

borovszki istván történelem földrajz barlang kárpátalja
Borovszki István

– Mi a barlang és milyen típusait különböztetjük meg?

– A barlangok a Föld szilárd kérgében, természetes úton kialakuló üregek, amelyek két méternél hosszabbak és ember által járhatóak. Keletkezés szerint megkülönböztetünk szingenetikus és posztgenetikus barlangokat. A szingenetikusok azokkal a kőzetrétegekkel egy időben alakultak ki, amelyekben találhatóak. Legelterjedtebb típusai: lávacsatorna, kristálykamra, mésztufa- és korallbarlang. A posztgenetikusok később, másodlagos barlangképző folyamatok révén jöttek létre. Ezek lehetnek: kőzethasadék-, korróziós, abráziós, gleccser-, illetve deflációs barlangok. A kutatásukkal a szpeleológia, barlangtan foglalkozik.

– Kárpátalján több mint ötven található. Milyen állapotban vannak ezek?

– Kárpátalja gazdag barlangokban. Legtöbbjük a karsztosodás folyamatának köszönhetően jött létre a mészkőben. Ezek nagyon fontos szerepet töltenek be, több tudományág kutatási alapját képezik. A kárpátaljai barlangokban találkozhatunk szebbnél szebb cseppkövekkel, sajátos növény- és állatvilággal, illetve régészeti leletekkel. Méretük és hosszuk eltérő. A két legismertebb a Barátság- és a Tejkő-barlang. A kárpátaljai barlangok turisztikai vonzereje hatalmas. Sajnos a legtöbbjük állapota nem teszi lehetővé a széles körű látogatásukat, így a legnagyobbakat is csak speciális engedéllyel lehet megtekinteni (kivétel a Tejkő-barlang).

– A barlangászok számára a legvonzóbbnak a mintegy 900 méter hosszú és kb. 45 méter mély Barátság-barlang számít. Miért?

– A Barátság Kárpátalja, illetve az Ukrán Kárpátok legnagyobb természetes barlangja. Karsztfolyamatoknak köszönhetően alakult ki. A Técsői járásban található, Kisugolyka (Mala Uholka) település mellett helyezkedik el. Járatainak hossza meghaladhatja az 1 km-t is. E barlangban nagyon szép cseppkövek találhatóak. A látogató számára azonban veszélyes is lehet, mivel több kisebb vízfolyás található benne. 1997-től a Kárpátaljai Bioszféra-rezervátum részévé nyilvánították. A kalandvágyók számára sok lehetőséget nyújt, mivel több elágazásból áll. A barlang látogatása csak turistavezetővel, előre kiállított engedéllyel és speciális felszereléssel lehetséges.

– A Tejkő-barlang pedig a régészeti lelőhelyeiről is híres…

– E barlang szintén a Técsői járásban található. Karsztfolyamatok hozták létre. Valószínűsíthető, hogy az utolsó nagy jégkorszak, a Würm idején emberi közösségek éltek benne. Az 1970-es években kijevi régészek végeztek kutatásokat a barlangban, és pattintott eszközöket, illetve a jégkorszak alatt élt állatok csontjaira bukkantak. Emberi leletek azonban nem kerültek elő. Ennek ellenére a Tejkő-barlangot Kárpátalja egyik fontos őskőkori lelőhelyeként tartják számon.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó