Többmilliós értékű vakcinaszállítmány Kárpátaljának

Magyarország újabb nagy összegű gyermekoltóanyag-szállítmányt adott át Ukrajnának, hogy pótolja a korosztályos védőoltásokat Kárpátalján, segítse a kiskorúak átoltottságát. Mindez a magyar kormány a kárpátaljai gyermekek 2017–2021. évi immunizációs programjáról szóló 1670/2016. (XI. 25.) kormányhatározat rendelkezéseinek megfelelően történt.

Ezúttal 22 500 adag ötkomponensű, kombinált, diftéria, tetanus, acelluláris pertussis, haemophilus influenza és inaktívált poliovakcina, alapimmunizálásra és emlékeztető oltáshoz alkalmas (Pentaxim) oltóanyagot adományozott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete részére, melynek bruttó értéke 141 millió 442 ezer 875 forint. A vakcinákat a megye egészségügyi intézményei között arányosan osztják el, azokat ingyen, nemzetiségtől függetlenül adják be a gyerekeknek.

A mostani gyógyszerszállítmányt megelőzően Magyarország 2017 elején 5 ezer adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni (MMR), 2018 elején 8 ezer adag kanyaró elleni, 2018 májusában 21 ezer 600 adag Pentaxim, továbbá 15 ezer adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni (M-M-RVAXPRO) oltóanyagot hozott Kárpátaljára. Legutóbb 2018 novemberében 10 ezer 376 adag 4 komponensű, kombinált diftéria, tetanus, pertussis és járványos gyermekbénulás elleni (Tetraxim) oltóanyaggal támogatta legnagyobb szomszédját.

A  Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnöke, Olekszij Petrov megköszönve a szállítmányt, kiemelte, a Magyarországról érkező felajánlás kiváló minőségű oltóanyagot tartalmaz. Elmondta, két napon belül másodszor találkozik Grezsa Istvánnal, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztossal. Első ízben csütörtökön Kijevben, a hét év után összeült ukrán–magyar gazdasági vegyes bizottság ülésén volt alkalmuk eszmét cserélni, melyen részt vett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is, amit a magasszintű együttműködés újabb lépcsőjeként értékelt.

A segélyt kísérő Grezsa István a maga részéről kifejtette, az ötéves program keretében eddig megközelítőleg 80 ezer adag vakcinát adtak át Kárpátaljának. Az elején nem sejthették, hogy közbejön egy kanyaró-, majd egy koronavírus-járvány. Megerősíti ennek a programnak  a helyességét az a tény, hogy ahol magas az oltottsági szint, azokban az országokban enyhébb a járvány. Ezt az utat kell folytatnunk, mondta, s az elmúlt három évi közös munkáért köszönetet mondott dr. Biró Erzsébetnek, a megyei egészségügyi főosztály vezetőjének, aki ezentúl a Munkácsi Gyermekkórházban fejti ki tevékenységét. Jelezte, ezen intézmény felújításában is segíteni szeretnének. Még két esztendő van ebben a programban, Magyarország jó szomszédként készen áll arra, hogy kielégítse a hiányzó oltóanyag igényeket, bizonyítva ezáltal azt a jószomszédi kapcsolatot, mely hosszú évek óta jellemzi Kárpátalja és Magyarország együttműködését.

– Ezúton is gratulálok Olekszij Petrov kinevezéséhez. Tegnap Kijevben közösen megtapasztalhattuk, hogy mindkét ország politikai vezetése elhatározta a két ország közötti kapcsolatok javítását. Nem lehet kétséges, hogy az államközi kapcsolatok javítása sokat segítene a Kárpátalja és Magyarország közötti együttműködésben is. Tegnap ukrán részről elhangzott egy mondat, hogy felvirágoztatjuk Kárpátalját. Örülünk neki, mert évek óta erre várunk és azt szeretnénk, hogy közösen tudjunk mélyreható változásokat elérni. Ebben Magyarország megbízható és stabil partner lesz, mondta Grezsa István.

A Kárpáti Igaz Szónak nyilatkozva a miniszteri biztos hozzátette, az új kormányzóval megismerkedve láthatóan nyitott, őszinte kapcsolatfelvételt tapasztalt.

– Mind a kormányzó, mind jómagam, mind a konzulátusi dolgozók feladat- és problémaorientált emberek lévén, közös programokban gondolkodunk. Nagyon örülünk a kijevi akaratnak, hogy itt, Kárpátalján, egy többéves program keretében elhatározták oktatási, kulturális intézmények fejlesztését, az infrastruktúra tökéletesítését, az utak állapotának javítását. Mi ebben folyamatosan partnerek leszünk. Úgy gondolom, a kormányzó úr is meggyőződhetett arról, hogy a segítségnyújtás hátterében semmiféle szeparatizmus, Ukrajna szuverenitását érintő kérdés nem húzódik. A magyar álláspont világos: mivel a magyar nemzet és a magyar állam határai nem esnek egybe, a mi érdekünk az, hogy a szülőföldjükön tartsuk a már több mint ezer éve itt élő magyarságot.

A koronavírus-járvány és a védőoltások között nincs egyenes összefüggés, hangsúlyozta a miniszteri biztos. Az immunrendszer stimulálása miatt legfeljebb indirekt összefüggés lehet, semmi akadálya nincs, hogy a Covid-járvány idején a gyerekek idejében megkapják a kötelező korosztályos oltásokat, amiről a WHO is adott ki nyilatkozatot.

A szállítmány átadásán részt vett többek között Buhajla József,  Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja és több munkatársa, Barta József, a megyei tanács elnökhelyettese.

Magyar Tímea

 

Forrás:
KISZó/Zunko Barnabás felvételei
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó