KISZó-kérdés: Önnek van koronavírusos ismerőse?

Vannak, akik szerint Ukrajna szándékosan produkál negatív statisztikát, hogy újabb és újabb pénzadományt kunyeráljon ki a külföldtől. Megint mások, nemes egyszerűséggel tagadják a vírus létezését, mivel úgy tudják, közvetlen környezetükben még nem betegedett meg senki. Kárpátalján olyan szóbeszéd is felröppent, miszerint az egészségügyi dolgozók pénzért embereket toboroznak, akik vállalják, hogy Covid-19 betegekként kerüljenek be a statisztikákba. Ezt dr. Biró Erzsébet határozottan cáfolta. Kifejtette, gyakorlatilag képtelenség sorozatos pozitív teszteket kivitelezni. Az orvosok nem vesznek részt a tesztelésben, a biológiai minták a megyei laboratóriumba mennek, ahol elemzik azokat, tehát az orvos nem befolyásolhatja azokat. Meghamisítani sem tudják utólag az eredményt, mivel a laboratórium azonnal feltölti azt az országos nyilvántartási rendszerbe, reagált a megyei egészségügyi főosztály vezetője.

A megyei egészségügyi főosztály vezetője álhírnek🦆 nevezte a szóbeszédet🗣, miszerint az egészségügyi dolgozók👨‍⚕️ ezer…

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. június 15., hétfő

Olvasóinkat legutóbb arról kérdeztük, vajon van-e ismeretségi körükben Covid-os beteg. Online felületünkön 379-en szavaztak, ebből 39-en válaszoltak igennel és 340-en nemmel.

– Minden körzetben vannak koronavírus-fertőzöttek, ez nem kétséges. A szkepticizmus abból fakad, hogy az emberek nem tudják, kik az érintettek – vélekedik Bujdosó Erzsébet tarnóci családorvos. – Hisz a lakosság döntő hányada tünetmentesen vészeli át, amikor szervezete találkozik a vírussal, tehát sem ő, sem környezete nem tud róla, hogy a koronavírus megfertőzte. Sokan enyhe tüneteket észlelnek, amit náthának fognak fel és emiatt fel sem merül bennük, hogy a Covid-19 vírusa miatt gyengélkednek. Azoknak az aránya a legalacsonyabb, akik súlyosan megbetegednek, azért ismernek az emberek kevés ilyen személyt. Ahhoz viszont elég magas az arányuk Kárpátalján, hogy a négy elsődlegesen erre a célra kijelölt kórházban már teltház legyen. Pont azért kell betartani az egyéni védekezési szabályokat, hogy a tünetmentes fertőzöttek ne adhassák tovább a vírust, ugyanis előre nem lehet tudni, kinek hogy fog reagálni a szervezete a vírussal való találkozásra. Akinek kétségei vannak afelől, milyen kínokat állnak ki a súlyos állapotba került betegek, nézze meg az erről készült riportokat az interneten.

A szakember elmondása szerint az egészségügyi dolgozóknak is rendkívül nehéz, ugyanis a krónikus betegeiket nem fogadhatják ambulánsan, csak telefonon konzultálhatnak velük. Ettől mind a páciens, mind a beteg egyformán szenved. Sajnos a karantén enyhítése Ukrajnában rosszul sült el, csak úgy szoríthatjuk vissza a fertőzés terjedését, ha ismét betartjuk a kötelező járványmegelőzési szabályokat.

Magyar Tímea 

Aktuális kérdésünkre itt szavazhatnak:

https://www.facebook.com/kiszo/posts/3057991940914588

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó