Torma László: „…Tiszaágteleken érzem magam jól, itt van az otthonom”

Határozott, barátságos és jóindulatú. Tettrekészsége példaértékű, munkájában örömét leli. A problémát megoldandó feladatként fogja fel. Amit eltervez, amellett a végsőkig kitart. a Kárpáti Igaz Szó Kulcslyuk rovatának vendége Torma László, Tiszaágtelek polgármestere.

– Egy évtizede irányítja a tiszaágteleki közösséget.

– 2010-től töltöm be ezt a pozíciót. Azelőtt 2004-től vállalkozó voltam, illetve helyi képviselőként is tevékenykedtem. Mindig is a település fejlesztése és szépítése volt az elsődleges célunk, amit tevékenységünkkel be is bizonyítottunk. Sokan biztattak, hogy induljak a polgármesteri tisztségért. Kis hezitálás után úgy döntöttem, megpróbálom. Nagyon jó képviselőtestülettel kezdtem meg a munkát, velük együtt sikerült elindítani a falut az előrehaladás útján.

– Milyen változásokat vittek véghez?

– Közel negyed évszázada bezárták a helyi óvodát, nem volt sem járható út, sem pedig közvilágítás, a település egy részén nem volt bevezetve az áram. Regnálásom első évében a választott képviselőkkel önerőből, mindennemű anyagi támogatás nélkül elegyengettük az utat, kavicsot szórtunk le. Később a járási hivatal segítségével megoldottuk a közvilágítást, illetve a falu belterületén rendbe hoztuk az utakat. Áramosítottuk a Mező utcát, minden lakóház saját villanyórát kapott. Aprócska falu a miénk, kis költségvetéssel, de igyekszünk ebből is kihozni a legtöbbet.

– Említette, hogy vállalkozó volt.

– Igen, élelmiszer-kereskedelemmel foglalkoztam. Azelőtt a kisdobronyi Béke mezőgazdasági vállalatnál voltam főmérnök, majd termelőszövetkezeti elnökhelyettes.

– Könnyen beilleszkedett az új munkakörbe?

– Eleinte voltak nehézségeim, ám idővel ezek megoldódtak. A kollektíva nagy segítségemre volt. Jelenleg is ugyanazokkal az emberekkel dolgozom, mint tíz évvel ezelőtt.

– Hogyan fogadta a család a választási sikerét?

– Kellett egy kis idő, mire hozzászoktunk az új felálláshoz. A feleségemmel, Mónikával és Szabolcs fiammal sok közös programunk volt, melyek a polgármesterség elnyerése után átszerveződtek. A családi vállalkozáson kívül mezőgazdasági termeléssel is foglalkoztunk, ami rengeteg időt és energiát igényelt. Eleinte szokatlan volt, ám lassan mindannyian belerázódtunk.

– Mivel foglalkozik szabadidejében?

– Egyik kedvenc időtöltésem a természetjárás. Néhanapján a két kutyámmal vadászni is eljárok. 2011-ben a kisdobronyi vadászkollégákkal közösen megalapítottuk a Latorca vadásztársaságot. Feltölt a séta, a friss levegőn kiszellőztetem a fejemet. Emellett a családdal kirándulni szoktunk.

– Jól beosztja az idejét?

– A teendőim gyakran a munkaidőm után hazajönnek velem. Ám igyekszem megtalálni az arany középutat a munka és a család között.

– Nem vonzza a városi élet?

– Nem. A tanulmányaim révén öt évet Lembergben éltem, így van összehasonlítási alapom. Én Tiszaágteleken érzem magam jól, itt van az otthonom.

– Türelmes?

– Igen, annak vallom magam. A szakmám meg is követeli ezt.

– Határozott vezető?

– Nem vagyok vaskalapos, ám van egy rend, amit be kell tartani. Semmi olyat nem várok el másoktól, amit magam nem tennék meg. A közös munka megkezdése előtt meghúztuk azt a határvonalat, melyet egyik kolléga – köztük én – sem lép át.

– Az évek során számos elismerést vehetett át.

– Szinte minden éven kaptam különböző – járási, megyei – szintű elismerést. Nagyon jólesik, hiszen ez a munkám méltányolása.

– Jó emberismerőnek tartja magát?

– Munkám során sokféle emberrel találkozom. Eddig sikerült jól beazonosítanom a felém fordulók természetét.

– Mely tulajdonságokat értékeli, illetve ítéli el?

– Szeretem az egyenes beszédű, becsületes embereket. Amit nem kedvelek másokban, az a hazudozás és a képmutató viselkedés. Én mindenkinek a szemébe mondom, amit gondolok, és ezt várom el fordított esetben is. Amennyiben kiderül a hibám, belátom.

– Hogy áll a pontossággal?

– Maximálisan betartom a megbeszélt időpontokat. Nagyon felbosszant a pontatlanság. A találkozókra, eseményekre inkább tíz perccel korábban odaérek.

– Megbízható?

– Amit megígérek, igyekszem betartani.

– Könnyen befolyásolható?

– Önfejű vagyok. Meghallgatom a nekem szánt „jótanácsokat”, de úgyis a saját belátásom szerint cselekszem.

– Hiszékeny?

– A higgy, de ellenőrizd elvet vallom. Minden esetben utánajárok az információnak.

– Sok barátja van?

– Inkább úgy mondanám, hogy nincsenek ellenségeim. A fiatal korosztálytól az idősekig egyaránt megtalálom a közös hangot.

– Ragaszkodik a hagyományokhoz?

– Igen. Lehetőségeinkhez mérten megtartjuk a családi és vallási ünnepeinket. Ez is a kultúránk része, melyet ha elhanyagolunk, elvész.

– Vannak előítéletei?

– Nem kenyerem a megkülönböztetés, baráthoz, kollégához, de az ismeretlenhez is ugyanúgy viszonyulok.

– Következetes?

– Nálam a törvény az törvény.

– Szeret utazni?

– Fiatalabb koromban nem voltam oda érte, úgy gondoltam, nincs értelme a jövés-menésnek. Ez a korral változott. Most már úgy vélem, egy-egy kirándulás során rengeteg új ismerethez, élményhez juthatunk. Kárpátalja szépségeit, látványosságait is csak nemrégiben kezdtük el felfedezni a családdal.

– Gondolt arra, hogy külföldre költözik?

– Nem. Sosem vágytam más országba. Sehol sincs kolbászból a kerítés, így aki érvényesülni szeretne, itthon is megtalálhatja a boldogulást. Sajnos rengeteg családot szakít szét a külföldi kenyérkeresési lehetőség, így amennyiben megvalósítható, csak együtt próbálják ki magukat az ismeretlenben.

– Célok?

– Szeretném a továbbiakban is erőmhöz mérten fejleszteni a települést, illetve környékét. A fiatalság támogatását, útjának egyengetését is fontos feladatomnak tekintem.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó