Önkormányzati választás: megvan, hogyan fognak kinézni a szavazólapok

Bemutatták az októberi helyhatósági választások szavazólapjainak a mintáját, vannak, akik elégedettek a változtatásokkal, míg mások szerint könnyű belezavarodni az új választási rendszerbe – írja a Mukachevo.net hírportál. Az illetékes parlamenti bizottság pénteken hagyta jóvá a mintapéldányokat.

A szavazólapot kidolgozó szakemberek emlékeztettek arra, hogy új választási rendszerhez, az úgynevezett nyitott pártlistás szavazáshoz alakították a választási cédulákat. A nyílt listás választásnál a polgárok nemcsak pártra, hanem annak egy konkrét jelöltjére is voksolhat, így befolyásolhatja a jelöltek sorrendjét a pártlistán.

A tájékoztató szerint, a szavazólap úgy lett kidolgozva, hogy segítse a választópolgárok eligazodását. Az új rendszerben a párt neve mellé ikszet vagy pipát kell majd tenni, a pártlistán szereplő jelöltek esetében pedig a sorszámot kell majd beírni a megfelelő kockába.

Az új választási rendszer megosztja a közvéleményt, vannak, akik szerint könnyű belezavarodni, míg mások szerint az új rendszer tisztább, demokratikusabb helyzetet teremt.

Ukrajna alkotmánya és hatályos törvényei értelmében 2020 októberének utolsó vasárnapján (október 25-én) helyhatósági választásokat kell tartani, amely – a törvényalkotók elképzelése szerint – az elmúlt esztendőkben lezajlott, illetve jelenleg is zajló decentralizáció „betetőzése” lenne. Hol is tartunk jelenleg? Az igencsak aktuális kérdésre dr. Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke kereste a válaszokat a Kárpáti Igaz Szónak készített elemzésében.

Post Author: KISZó