Az állami vagyon privatizálása

Egy újabb felvonás.

Immár két évtizede annak, hogy állambácsi lassan, de folyamatosan értékesíti mindazt, amit 1991-ben – az ország függetlenné válása idején – megörökölt. Felvetődik a kérdés, jó ez nekünk? Nehéz erre válaszolni. Hogy megnyugtassuk a lelkünket, azt mondjuk, az állam nagyon rossz gazda és gyenge hatékonysággal működteti a tulajdonában lévő gyárakat, üzemeket stb.

Van ebben igazság, ám a vagyon eladásából befolyt pénz láthatatlan. Akkor lenne korrekt, vélhetjük, ha az összeg az állami nyugdíjalapba kerülne, hiszen ezeket a javakat a jelenlegi nyugdíjasok hozták létre.

A döntéshozók ezt másképp látják. 2018-ban elfogadtak egy privatizációs törvényt, mely a nagyértékű, 250 millió hrivnyánál drágább állami tulajdon privatizálásáról, azaz magánkézbe kerüléséről szól.

2020-ban közel 300 ilyen állami cég került eladásra, ami a meglevő vagyon 12 százaléka. A törvényben, ahogyan az megszokott, bekerült egy kis csavar: ez a fajta vagyon úgy kerül eladásra, hogy megkerüli a Prozorro elektronikus közbeszerzési rendszert.

Ez azt jelenti, hogy csak a bennfentesek vehetnek részt az árverésen, tehát egymás között intézik az állami vagyon sorsát. Ezek után nincs sok értelme tovább ecsetelni az állami tulajdon privatizálásának évi programját…

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó