Felmérés: ételre még futja, ruhára már nem

A Kijevi nemzetközi szociológiai intézet július elsején publikált felmérése szerint Ukrajnában a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében bevezetett karanténintézkedések negatívan befolyásolták a lakosság pénzügyi helyzetét, írja a korrespondent.net.

34 százalékról 37 százalékra nőtt az alacsony jövedelemmel rendelkező állampolgárok száma, akiknek ételre még futja a keresetéből, viszont ruhát venni már gondot okoz.

Az adatok szerint április végén a válaszadók 20,5% -a tartozott a viszonylag gazdagokhoz, akiknek lehetősége van drága holmikat vásárolni, beleértve a TV-t, hűtőszekrényt, vagy bármi mást.

Június elejére már csak 12% -ra volt tehető a számuk. Ugyanakkor az átlag életszínvonalú polgárok részaránya 30% -ról 36% -ra nőtt. A meghatározás szerint ők egy kevés pénzt meg tudnak takarítani,

ám nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan tételeket vásároljanak mint például egy televízió vagy hűtőszekrény.

Emellett az alacsony jövedelmű polgárok aránya, akiknek a pénzükből élelemre futja, 34% -ról 37% -ra nőtt. Az ebbe a kategóriába tartozóknak már gondot okoz ruhákat vásárolni. Az abszolút szegénység mértéke –  akiknek nincs elég pénze élelemre sem – 11,5% -ról 12,1% -ra nőtt.

„Ebben az időszakban csökkent a lakosság jóléte, viszont legalább nem beszélhetünk abszolút szegénységről” – áll az intézet jelentésében.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó