Asztma: hogyan tartsuk kordában? │KISZó-szempont

Légzési nehézségek, zihálás, szorító érzés a mellkasban, gyakori köhögés – ezek az asztma tipikus tünetei, amelyeket sok ember tapasztalhat és amelyek komoly mértékben hathatnak betegségben szenvedők életminőségére, fizikai és mentális állapotára is. A szakembernél arról érdeklődtünk, hogyan lehet együtt élni vele, s hogyan kezelhető? – Kérdezte a KISZó Alla Petriscsak allergológust.

– A lakosság hány százalékát érinti az asztma?

– A világon mintegy 300 millió asztmás ember él, az előrejelzések szerint számuk 2025-re meghaladhatja a 450 milliót. Ukrajnában két és fél millióan szenvednek tőle, vidékünkön is igen elterjedt. Mivel tünetei sokban hasonlítanak más felső légúti megbetegedéshez, könnyen összetéveszthetők vele, ezért figyelembe véve a tüdőgondozói hálózatba be nem került, vagy akár nem is diagnosztizált betegeket, ez az adat magasabb lehet a regisztráltnál.

– Kikre jelent nagyobb veszélyt?

– Az asztmát a környezeti és genetikai tényezők bonyolult és nem teljesen ismert kombinációja okozza. Ezek befolyásolják a betegség súlyosságát, valamint azt, milyen mértékben reagál a páciens a kezelésre. Az asztma kialakulását és az utóbbi időben észlelt súlyosbodását olyan tényezőkkel hozzák összefüggésbe, mint az allergének, a levegőszennyezés és a környezetben levő egyéb vegyi anyagok. De a terhesség alatti és szülés utáni dohányzás is növeli a kockázatot. A közúti forgalom által szennyezett levegő, illetve annak magas ózonszintje is elősegíti a betegség kialakulását és annak súlyosbodását. Illékony szerves vegyületek, mint például a formaldehid, szintén panaszokat válthatnak ki. A PVC-ben levő káros anyagokkal is összekapcsolták a gyermek- és felnőttkori asztmát. A gyerekeknél bizonyos vírusos légúti fertőzések is előidézhetik a bajt.

– Az asztma tünetei kezelhetők. A jelenleg elérhető gyógyszerek milyen mértékben javítják a betegek életminőségét?

– Az orvostudomány jelenlegi állása szerint jól kezelhető a kór, és ebben az életmódnak is nagy szerepe van. Érdemes kerülni azokat az alapanyagokat, amelyek a leggyakrabban okoznak ételallergiát, azaz a tejet, a tojást, a mogyoróféléket és tengeri herkentyűket. Ellenjavallt a túlzott sófogyasztás, a fűszerezéssel is csínján kell bánni. Ami a dohányzást illeti, ez szintén tiltólistás tevékenység, mert komolyan károsítja a hörgőket. Az asztmások nagy többségénél elérhető, hogy betegségük a legkevésbé se korlátozza őket az életvitelükben. Megfelelő kezeléssel eredményesen, huzamosabb időre megszüntethetők a tünetek.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó/Fotó: allergiakozpont.hu

Post Author: KISZó