Átutazók figyelmébe: ismét él a humanitárius folyosó

Július 4-től a Magyarországon keresztül tranzitáló ukrán állampolgárok ismét csak a kijelölt útvonalon szelhetik át az országot és csak a direkt erre a célra kijelölt töltőállomásokon állhatnak meg, tájékoztat a Magyar Rendőrség honlapja.

A kijelölt útvonalat nem hagyhatják el, és csak a kijelölt határátkelőhelyeket, üzemanyagtöltő állomásokat, illetve pihenőhelyeket vehetik igénybe. A szabályok betartását a rendőrség a Magyar Honvédség katonai rendészei bevonásával ellenőrzi, olvasható a tájékoztatóban.

A Covid-19 miatt megváltozott tranzitálási szabályokról még indulás előtt érdemes tájékozódni a police.hu oldalon. Itt megtalálják az igénybe vehető határállomások és benzinkutak teljes listáját is.

Ukrán állampolgárok tranzitálás céljából kizárólag Záhony–Csap vagy az Asztély–Beregsurány határátkelőket használhatják. Az átkelőkön ismét ki kell tölteni egy űrlapot, ami a koronavírus-járvány terjedésével összefüggő kérdéssort tartalmaz, célja kiszűrni a rizikós beutazókat.

A magyar állampolgárok továbbra is szabadon, karantén kötelezettség nélkül beutazhatnak Magyarországra, az ukrán útlevéllel érkezők legfeljebb 24 órát tölthetnek az ország területén, de 30 kilométernél mélyebbre nem utazhatnak be.

A KISZó Online korábban részletes tájékoztatást közölt a határátkelés pontos szabályairól, valamint annak is utánajártunk, hogy mikor indulhat újra a vonatközlekedés Csap és Záhony között.

Forrás:
KISZó/Fotó:police.hu

Post Author: KISZó