Koronavírus: a korlátozások ellen tiltakoztak a kárpátaljai vendéglátósok

Tiltakozó megmozdulást tartottak a napokban bevezetett korlátozó intézkedések miatt a kárpátaljai szálloda- és étterem-tulajdonosok hétfőn délben Ungváron. A Regionális Turisztikai Szövetség által meghirdetett megmozduláson több tucat ungvári, és a megye más pontján üzemelő szálloda- és étterem-tulajdonos igen súlyos aggodalmának adott hangot. A szervezők részéről nem volt jelen senki az Ung-parti sétányra beharangozott  tüntetésen, míg a helyi önkormányzat részéről Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere képviselte a hatalmat.

A városvezető a legelején lerázta magáról a felelősséget, méghozzá azzal, hogy vázolta, a korlátozó intézkedéseket a megyei járványügyi bizottság hozta meg, ezeket határozatban kapta az önkormányzati hivatal. Ez azt jelenti, hogy a város nincs döntéshozó helyzetben, ezért azzal a javaslattal állt elő, hogy a jelenlévők alakítsanak egy négy fős küldöttséget, amely képviseli majd a vendéglátósok ügyét a hétfő délután 17 órakor (közép-európai idő) a megyeházán az Olekszij Petrov kormányzóval szervezett találkozón, ahol kiutat keresnek majd a vendéglátósok problémáira.

A megmozdulás kezdeményezői illogikátlannak és abszurdnak tartják a múlt pénteken a megyei járványügyi bizottság által bevezetett, elsősorban a vendéglátóipari egységeket ellehetetlenítő korlátozásokat. Legfőképp azért állnak értetlenül a döntés előtt, mert az országos karantén kezdete, azaz március közepe óta egy napra sem engedélyezték a nagyobb rendezvénytermek működését, a mostani rendeletben viszont betiltották a 10 főnél nagyobb rendezvények megtartását is. Ahogy annak sem látják értelmét, hogy a megyében működő vendéglők, kocsmák és kávézók nyitvatartási idejét 21 óráig (közép-európai idő) korlátozzák, ugyanis úgy vélik, semmivel nem jelent nagyobb kockázatot egy étterem vagy szálloda a piacoknál, munkahelyeknél, vagy a tömegközlekedési eszközök használatánál. Az újonnan bevezetett korlátozások véleményük szerint értelmetlenek és teljesen hazavágják az amúgy is haldokló vendéglátást és turizmust.

Rusznák György, a Váralja múzeum-kávézó tulajdonosa is részt vett a megmozduláson, lapunknak nyilatkozva elmondta, sokkal mélyebben gyökeredzik a probléma annál, hogy este 9-ig vagy éjfélig lehetnek nyitva a vendéglátóhelyek teraszai.

– Az én filozófiámba nem fér bele, hogy műanyagpohárban szolgáljam fel a vendégeknek a kávét– kezdi a több mint 32 éve a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozó. – Nekem nincs teraszom, így az elmúlt négy hónapban egy fillér bevételem sem volt, miközben az adóhatóság folyton a nyakamra jár, hogy fizessem a különböző járulékokat, váltsam ki a jövedéki termékek eladásához szükséges engedélyeket. Egyáltalán nincsenek tekintettel a helyzetre. Igen, van az államnak egy a vállalkozókat segítő programja, de annyira bürokratikus az egész rendszer, hogy lehetetlen megigényelni a támogatást.

A vendéglős elárulta, nem ült ölbe tett kézzel az elmúlt négy hónapban, több, évtizedek óta halogatott felújítást is elvégzett a múzeum-kávézóban, ami állítása szerint nemcsak a pénztárcáját, de a súlyát is apasztotta, miután mindent saját kezűleg végzett. Nagyon várja, hogy megnyithasson, úgy érzi, most már átlépték azt a pontot, amikor COVID–19-pandémia gazdasági hatásai sokkal súlyosabb károkat okoznak, mint a fertőzés egészségügyi hatása.

– Nem látok más kiutat a jelenlegi helyzetből, mint, hogy a járványügyi és közegészségügyi előírások betartása mellett engedélyezik az éttermek belső helyiségeinek a megnyitását – fogalmazott Rusznák György. – Én nem esek pánikba, ugyanis puritán életvitelt folytatok, és feltalálom magam, de az ágazatban már sokan csődközeli helyzetbe kerültek. Azzal is számolni kell, hogy egyik napról a másikra nem térnek vissza a vendégek és a turisták.

Opalenik András, a Dubky üdülőkomplexum tulajdonosa is inkább a távolsági vonatközlekedés visszaállítását és bővítését sürgetné, mintsem a hosszabb nyitvatartást. A szállodatulajdonos emlékeztetett arra, hogy bizonyos érdekcsoportok évek óta azon dolgoznak, hogy Lembergen túl ne jussanak el a turisták.

– Ennek a leghatékonyabb módja az volt, hogy folyamatosan csökkentették a Kárpátaljára, ezen belül Ungvárra közlekedő vonatjáratok számát – mutatott rá. – De attól sem riadtak vissza egyesek, hogy rossz hírét keltsék a régió idegenforgalmának, különböző országos tévécsatornák tematikus műsoraiban. Sajnos erre csak ráerősített a koronavírus-járvány, jelenleg csak az Odessza-Ungvár vonat közlekedik, ami azt jelenti, hogy az ország más pontjáról, kizárólag autóval lehet Kárpátaljára eljutni. Ezen kéne sürgősen változtatni.

Bíró Tibor, a Beregszászi Sörkert, valamint a Makkosjánosi Helikon Hotel tulajdonosa csalódottan nyilatkozott a megmozdulás után, ugyanis csak a megyeszékhely vendéglőseinek problémái kerültek terítékre, holott a korlátozások az egész megye vendéglátóiparát lehetetleníti el.

– Elképesztő csapás volt a számunkra, amikor március 16-án elrendelték az országos karantént – kezdte. – Pont a tavaszi-nyári turista- és rendezvényszezon előtt történt mindez. Több előfoglalásunk volt, turistacsoportok jöttek volna és sporttáborokat terveztünk, továbbá esküvők, bankettek kisebb családi összejövetelek voltak betervezve az éttermünkben. Ehhez ugyebár beszereztük a szükséges alapanyagokat, amelyeket természetesen nem vásároltak vissza a kereskedők, amit lehetett megmentettük, de rengeteg alapanyag a kukában végezte. Ez is óriási érvágás volt a számunkra. Abba bíztunk, hogy egy-másfél hónap után véget ér ez a rémálom, és májustól teljes mellbedobással tudjuk folytatni a munkát, de nem így lett. A legrosszabb a bizonytalanság, hogy mikor kezdhetjük újra. Most már az augusztusi esküvőket is visszamondják. Jobbik eset, ha őszre halasztják, de vannak olyanok, akik a jövő évre tolják, vagy teljesen lefújják a lakodalmukat, ugyanis nem bíznak a helyzet javulásában.

A szállodatulajdonos őszintén beszélt arról, hogy a dolgozóit egyszerűen nem tudja megtartani. Eddig igyekeztek munkát biztosítani a szállodában a szakembereknek, például a szakácsok részt vettek a tatarozási és festési munkálatokban. Vannak olyan alkalmazottak, akik annyira kilátástalannak ítélték meg a helyeztet, hogy külföldre mentek szerencsét próbálni.

– Gyakran megkérdezik tőlem, hogy a faluban, vagy a környező településeken volt-e már koronavírusos beteg, azt szoktam mondani , hogy hála az Istennek még nem – húzta alá, utalva arra, hogy Ukrajnában az első néhány hónapban több mint százezren haltak meg szív- és érrendszeri problémákban. Sokkal kevesebb áldozata volt eddig a koronavírusnak, mégis ezzel  foglalkozik mindenki. Bíró Tibor azt sem tartja kizártnak, hogy a vendéglősök önkényesen megnyitják a éttermeiket, ugyanis sokak a napi betevőt sem tudják már előteremteni a családjuknak.

A 24. órában vagyunk 

– jelentette ki.

Pásztornyicki László, a szürtei Italia Snack & Pizza tulajdonosa házhozszállítással próbálta pótolni a kiesését. Hangsúlyozta, a koronavírus előtt is kiemelten odafigyeltek a közegészségügyi előírások betartására, a járvány miatt bevezetett plusz elvárásoknak is maximálisan eleget tettek, ezért értetlenül áll a megyevezetés döntése előtt.

– Egy kisebb és egy nagyobb termünk is van, ahol az előírásoknak megfelelőn a vendégeket egymástól 1,5-2 méter távolságra tudnánk leültetni, mégsem engedik, hogy dolgozhassunk – ecsetelte a vállalkozó, aki emlékeztetett arra, hogy több európai országban is engedélyezték a 200-nál kisebb rendezvények lebonyolítását.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó/Fotó: Zunkó Barnabás

Post Author: KISZó