Ukrajna: a sorkötelesek esélyt sem kapnak a továbbtanulásra?

A hadseregben is elismerik, hogy a toborzóirodák nem minden esetben tartják be a Kijev által támasztott követelményeket – közölte az UNIAN hírügynökség.

Mint ismeretes, a 2020. évi tavaszi behívást a koronavírus-járvány miatt nyárra, májusra–júliusra halasztották. A felvételi időszakot szintén a járvány miatt bevezetett karantén miatt júliusra–augusztusra halasztották. Beszámolók szerint a regionális hadkiegészítő parancsnokságok egyáltalán nincsenek tekintettel a továbbtanulni szándékozó végzős diákokra, válogatás nélkül küldik a behívókat. A TSN hírcsatorna összeállítása szerint vannak olyanok, akik esélyt sem kapnak a továbbtanulásra.

A riportban emlékeztettek arra, hogy júniusban Ljubomira Madzij akkori megbízott oktatási miniszter megállapodást írt alá a védelmi tárcával arról, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a végzős fiatalok az idén felmentést kapnak a sorkötelezettség alól. A napokban több szülő is megkereste a csatornát azzal a problémával, hogy gyermeke nem tud augusztusban emelt szintű érettségi vizsgát tenni, ugyanis behívót kapott.

A tudósításban egy konkrét esetet dolgoznak fel. Egy 18 éves Zsitomir megyei fiatal kálváriáját járják körül. A végzős diák a tanév végén kapta meg a behívóját. A sorozóbizottság alkalmasnak nyilvánította, legközelebb július 7-én kell megjelennie a parancsnokságon, hogy innen a kiképzőközpontba szállítsák. Az érettségiző viszont augusztusban a pótvizsga időszakában teszi le emelt szintű vizsgáit. A szülők elmondása szerint a hadkiegészítőben olyan igazolásokat kérnek tőlük, amelyeket egyszerűen nem lehet beszerezni. A fiatal patthelyzetbe került az iskolát befejezte, de még nem vették fel sehová, az emelt szintű tesztelésről (ZNO) szóló meghívót viszont nem fogadják el.

Nagyon úgy fest, hogy a két tárca közötti megállapodást nem tartják be a toborzóirodák. A csatorna megkereste az oktatási minisztériumot a problémával, amely a védelmi tárcához fordult magyarázatért. A szakminisztérium válaszában kifejtette, hogy a szárazföldi erők amelynek kötelékébe tartoznak a hadkiegészítő parancsnokságok megkapták a Miniszteri Kabinet erre vonatkozó rendeletét, viszont minden egyes sorköteles esetében perszonális döntés születik, amelyet a sorozóbizottság hoz meg. Arra is panaszkodtak, hogy nincs konkrét leírás arról, milyen dokumentumokkal élvez felmentést a fiatal, kiemelik nem ismernek olyan fogalmat, hogy a sorköteles továbbtanulást tervez. Így általában helyben döntenek arról, hogy sorkatona vagy diák lesz a fiatalból – magyarázta bizonyítványát a hadügy.

Forrás:

Post Author: KISZó