Határinfó: most nem érdemes a határra menni!

karantén koronavírus szigorítás határ átkelő kaszony

Kedd reggelre teljesen “elestek” a Kárpátalján működő ukrán–magyar határátkelők. A hétvégi kormánybejelentés után az emberek tömegesen megrohamozták az átkelőket, ami után rekord nagyságú sorok képződtek mindenhol. Ugyanakkor mégis adódhat egy kiskapu.

Amint arról a KISZó Online beszámolt, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében július 15-től Magyarország szigorítja a határellenőrzést. A fertőzöttség mértéke szerint három kategóriába sorolták az országokat, Ukrajna a legszigorúbb, piros besorolásba került. Ez azt jelenti, hogy szerda éjféltől az Ukrajnából Magyarországra belépő magyar állampolgárokat a határon ugyan nem tesztelik, csak kérdőívet töltetnek ki velük, feltérképezik utazási előzményüket, valamint megmérik hőmérsékletüket, ám kötelezik a 14 napos házi karantén letöltésére, amely alól mentesülhet valaki, ha a határra érkezés előtt öt nappal, 48 óra különbséggel két negatív, PCR-típusú teszttel rendelkezik.

A bejelentésre az emberek tömegesen nekivágtak a határnak. Mint írtunk arról, már hétfőn is több órásra növekedett a várakozási idő, de kedd reggelre tovább romlott a helyzet, s nagyon rég tapasztalt, több kilométeres torlódás alakult ki mindenütt. A kedd délelőtti helyzetjelentések alapján Csapnál egészen a Tiszasalamonnál húzódó vasúti felüljáróig ért a sor. Néhányan megpróbáltak a szemközti forgalmi sávban előrébb kerülni, emiatt konfliktus is támadt, ami után a rendőrség több járőrkocsival érkezett a helyszínre, hogy rendet teremtsen. Mezőkaszonyban már a reggeli határnyitás előtt legalább száz kocsi vesztegelt, pár órával később pedig a falu elején volt a sor vége. Asztélynál is az egész települést behálózta a kocsisor, de Harangláb és Tiszaújlak is “elesett”, amint fogalmaztak az internetes csoportokban az érintettek.

Ugyanakkor a Beregszászi Magyar Konzulátus oldalán megjelent egy információ, ami alapján továbbra is beléphetnek az ukrán állampolgárok a szomszédos ország területére, de csak 30 kilométeres mélységben és 24 óra erejéig.

Egészen pontosan így szól a hivatalos információ a beregszászi külképviselet közösségi oldalán: “A 2020. július 15-én hatályba lépő 11/2020 (VII. 13.) KKM rendelet értelmében a sárga és piros jelzéssel besorolt szomszédos állam polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek. Ezen személyek Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül kötelesek tartózkodni, és kötelesek Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni.”

Alig egy hete még arról írtunk, hogy nincsenek sorok, most érdemes a határra menni.

Forrás:
KISZó/Fotó:Facebook

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó