Felmérés: megosztja az ukrán társadalmat a múlt megítélése

Megközelítőleg ugyanannyi ukrajnai  ítéli el a szovjet múltat, mint ahányan nosztalgiával gondolnak rá – derül ki Demokratikus Kezdeményezés Alapítvány felméréséből – áll a zn.ua elemzésében.

A kommunizmus szimbólumainak (vörös csillag, sarló és kalapács, a kor vezetőit ábrázoló szobrok) betiltását –amit hatályos törvény mond ki – a megkérdezettek 32 százaléka támogatja, viszont 34 százalék nem ért vele egyet, emellett a válaszadók negyede számára a kérdés nem bír semmilyen jelentőséggel.

A lakosság 30 százaléka egyetért a kommunista múltra utaló település-, utcanevek megváltoztatásával (ezt is jogszabály írja elő), 44 százaléka viszont negatívan viszonyul a gyakorlathoz.

A megkérdezettek 34 százaléka helyesli, hogy a Szovjetuniót, mint kommunista totalitárius rezsimet, mely az állami terror politikáját gyakorolta ítéljék el (ez is törvénybe van foglalva), 31 százalék ellenzi ezt. A közvélemény-kutatás minden hatodik alanya számára a kérdés érdektelen, ötödének nincs határozott véleménye.

A kommunista szimbólumokat elutasítók 68 százaléka az európai integráció híve, az ellentáborba tartozók többsége Oroszországgal szövetkezne, vagy tömbön kívül maradna.

Az országos felmérést áprilisban végezték, s nem terjedt ki a megszállt Krímre, illetve a szeparatisták által ellenőrzött donbászi járásokra.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó