Magánvélemény: Tretyakova, a Nép Szolgája torpedója

Az ukrajnai társadalmi, politikai, gazdasági életben sok minden megtörténhet, és meg is történik. Általában következmények nélkül.

Újabb bizonyítéka ennek mindaz, ami Halina Tretyakova az európai értékrend szerint egyszerűen elfogadhatatlan kijelentései után történt.

A Nép Szolgája parlamenti képviselője nem kevesebbet indítványozott, mint azt, hogy sterilizálják mindazokat, akik „csak haszonszerzés céljából vállalnak gyereket”. A parlament szociálpolitikai kérdésekben illetékes bizottságának elnöke(!) Szingapúr első elnökére hivatkozott, aki sterilizáltatta a diplomával nem rendelkező nőket.

Még szerencse, hogy a képviselő nem egy korábbi európai államférfi fajelméletét hozta fel követendő példaként…

Elsőként a szakszervezetek országos szövetsége (lássuk be, a szavát ritkán hallató, viszonylag súlytalan szervezet) emelt szót, antiszociális kijelentésnek minősítette Tretyakova „fajtisztító” indítványát, s követelte, hogy a házelnök távolítsa el a parlamenti bizottság éléről a képviselőt.

Az érintett szervezett bullyng-nak (megfélemlítés, hatalmaskodás) minősítette a kijelentését követő kritikákat. S úgy nyilatkozott, hogy esze ágában sincs lemondani tisztségéről. „Köszönöm mindenkinek az őszinte támogató szavakat… Sokan vannak, akik értik… mire gondoltam…” – mondta.

Egyébként magabiztossága nem alaptalan. Jevhenyija Kravcsuk, a Nép Solgája parlamenti frakciójának helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy a testület nem hívja vissza Tretyakovát a bizottság elnöki posztjáról, s a képviselők „abszolút többségének az a véleménye, hogy Tretyakova professzionális”, s a bizottság élén a „helyén van”. Sokkoló kijelentését pedig „kísérleti véleménynek” minősítette. (Nem árt tudni, hogy a „kísérleti vélemény egy tanintézményben hangzott el.)

A kép teljességéhez hozzátartozik, hogy Olena Mosenyec parlamenti képviselő nem osztotta teljes mértékben párttársai álláspontját. Megjegyzendő, ugyancsak kétélű magyarázattal próbálta védeni – mentségére szolgáljon – menthetetlent.

„Úgy értelmezem, hogy ő (Tretyakova) az alacsony képzettségű gyerekeket értette ez alatt, de úgy jött ki, hogy alacsony minőségűek.”

Talán a honanya is érezte, hogy ebből ő sem jött ki jól, mert Tretyakova és pártja nevében is bocsánatot kért minden gyerektől és minden ukrajnaitól.

Az ügyben megszólalt Volodimir Zelenszkij is. Sajtóértesülés szerint az elnök követelte Tretyakovától, hogy hivatalos formában kérjen bocsánatot, pontosítva, hogy az „alacsony minőségű gyerekek” és a „felsőfokú végzettséggel nem rendelkező nők sterilizálása” az ő személyes álláspontja.

Az államfő a párt ellen irányított torpedónak nevezte a képviselőt. Úgy vélte, hogy Tretyakova ronthatja a Nép Szolgája esélyeit a közelgő önkormányzati választásokon.
Meggyőződésem, ennek a történetnek nem ez a legveszélyesebb következménye.

Horváth Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó