Kupakgyűjtés karitatív célra │KISZó-interjú

A környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet Sislócon.

A Sislóci Görög Katolikus Egyházközség rendhagyó kezdeményezést indított. Fülöp János atya helyi parókus műanyag flakonok kupakjait gyűjtő akciót hirdetett meg, melynek célja a környezettudatosság erősítése és terjesztése.

János atya beavatott a kezdeményezés ötletének kialakulásába, mesélt az akció fontosságáról, annak rendeltetéséről és a kitűzött célokról.

– Február végén–március elején láttam a televízióban, ahogy Vásárosnaménynál erőgépekkel emelik ki a folyóból az Ukrajnából származó szemetet. Ekkor merült fel bennem a kérdés, mit tehetnénk annak érekében, hogy kevesebb hulladék szennyezze a környezetünket. A látottak sarkalltak arra, hogy belefogjak az akcióba. Mivel közeledett a nagyböjt időszaka, ezért arra gondoltam, hogy ebben az intervallumban zajlana a kupakgyűjtés.

El is kezdtük, és azóta szép lassan gyűlnek a flakonzáró sapkák.

– Mindig is nagy hangsúlyt fektettek a természetvédelemre.

– Egyházmegyénken belül, illetve parókiális szinten is többször felhívtuk már a figyelmet a környezetvédelemre.

November 1-je előtt folyamatosan hirdetjük gyülekezeteink körében az élő virág előnyben részesítését a műanyag koszorúkkal szemben.

A vesztegzár alatt pedig rajzpályázatot írtunk ki természetvédelmi témában, melyre kifejezetten kreatív alkotások érkeztek. A továbbiakban a terveink között szerepel a – jelenlegi helyzet miatt zárva tartó – hétvégi iskolánkban hasonló témájú előadások lebonyolítása, illetve faültetés, hiszen a gyerekkorban tanultak a későbbiekben jó szokássá válhatnak.

– Kiket jelöltek meg célközönségként, illetve mennyire aktívak az emberek?

– Elsősorban egyházközségünk tagjaira számítottunk, ám szívesen fogadtunk mindenkit. A gyűjtőkonténerek a sislóci, a pallói és a gálocsi templomok mellett kaptak helyet. Előfordult, hogy a parókia kapujára felakasztva találtunk egy zacskónyi „felajánlást”. Főként az első héten kaptuk a plasztik fedők többségét.

– Hogy áll a gyűjtés?

– Mivel a karantén bevezetésével nem zárult le az akció, így végleges számot még nem tudok mondani. Az eddigi eredményeink azonban számomra is meglepően jók, hiszen több mint négyezer kupak landolt a konténereinkben.

– Hová kerül a felhalmozódott mennyiség?

– Terveink szerint jótékony célra ajánljuk fel. Az egyik hasonló kezdeményezést végző magyarországi iskola gyűjtéséhez csatlakozva a mi kupakjaink is az aktuális jótett támogatására kerülnek. A vesztegzár keresztülhúzta a számításainkat, ám reméljük, minél hamarabb befejeződik ez a mindannyiunk számára nehéz időszak.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó