Béla nyugdíjaztatta az ősrégi UAZ-t – Kevesebb szemét kerülhet a Tiszába

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyarország minden részéről érkező felajánlások segítségével sikerült megvásárolni azt a folyómentő teherautót – pontosabban autókat –, amellyel Francz Béla gyűjti majd a szemetet a Tisza forrásvidékén. A kőrösmezői férfi telefonon értük utol, megtudtuk, hogy már munkába állította a megvásárolt járműveket.

– A teherautóval Kőrösmezőn összeszedtük vállalatoktól és magánszemélyektől a szelektíven összegyűjtött hulladékot, de egy ivano-frankivszki gyűjtőhelyre elszállítottam négy tonna, már korábban összegyűjtött és kiválogatott üveghulladékot is – mondta. – Ezzel a teherautóval alkalmanként 4-5 tonna szelektív szemetet tudok a szomszédos megyékben található feldolgozókba, vagy átvevőhelyekre eljuttatni, ez korábban az ütött-kopott UAZ-zal 3-4 fordulót vett igénybe.

Béla elmondta, meglátogatta barátját, Ljasuk Dimitryt, aki egy Tisza-tavi szigeten él már több hónapja, ahová a koronavírus-járvány miatt költözött. félig A ukrán és félig magyar Dimitry, idén tavasszal járt Kárpátalján, hogy készülő filmjéhez anyagokat forgasson, ekkor ismerkedett meg Bélával. Megtekintette a Kiskörei vízlépcsőt, ez állítja meg az Ukrajnából és Romániából érkező hulladékáradatot, jelentős szennyeződéstől megkímélve ezzel a folyó alsó szakaszát. Akkor is épp több tonnányi szemét úszott a víz felszínén. És megtekintette a mellette működő hallépcsőt is

– A temérdek szemét láttán nagyon elszégyelltem magam az ukrán emberek miatt, akik a szemetüket a folyóba dobják, vagy a Tisza partján található illegális lerakókba hordják

– fogalmazott a kőrösmezői férfi. – Itt lehetett látni igazán, milyen irdatlan mennyiségű szemét érkezik Ukrajnából és Romániából a Tiszán. Beszélgettem a Kiskörei Vízlépcső igazgatójával, aki arra panaszkodott, hogy egyre nehezebben tudnak megbirkózni az ide érkező szeméttel. A látottak még nagyobb erőt adtak a munkám folytatásához.

Béla a Tisza-tó partján összeszedett néhány ukrán feliratú PET palackot, amit visszahozott Ukrajnába. Az a terve, hogy hulladékfeldolgozóba leadja ezeket, ezzel, úgymond, visszajuttatja oda a szemetet ahonnan elindult. De készül majd egy szemléltető is a Magyarországról hozott ukrajnai szemétről, amit iskolákban szeretne bemutatni a gyerekeknek.

A távlati terveiuről Francz Béla elmondta, célja egy feldolgozó üzem létrehozása Kőrősmezőn. Változatlanul gyűjti a szemetet, akciókat is szervez majd a Tisza mentén, a következőre június végén kerül sor. A tavalyi akció során 3-4 tonna szemetet gyűjtöttek össze.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó