A tanulás nem teher │KISZó-portré

Az ungvári Roják Emíliával a Miénk a város! című online vetélkedő során ismerkedtünk meg. A 9 éves kislány nagyon szeret iskolába járni, de emellett számos más elfoglaltsága is van.

Az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola alsós tanulójának kedvenc tantárgyai a matematika és a természetrajz.

– Mi mással foglalkozol még a tanuláson kívül?

– Négy éves voltam amikor elkezdtem gimnasztikára járni, emellett a BLITZ tánccsoportnak is a tagja vagyok. Már számos versenyen értünk el előkelő eredményt. Hetente háromszor angol különórára járok. Teniszezni is szoktam. Egy éve a nagymamám, aki már 45 éve hegedűtanár, hegedűlni tanít.

– Mikor jut időd a pihenésre, játékra?

Igaz, elsőre soknak tűnik az, hogy ennyi mindennel foglalkozom. A nap szinte minden perce be van osztva, de nagyon élvezem, nem hátráltat a tanulásban, sőt a játszásra is marad elég időm. Sok játékom van otthon, így szívesen gyurmázom, rajzolok, aplikálok, társasjátékozom. Szoktam számítógépezni, tableten játszani, nagyapámmal sakkozni. Az elfoglaltságaimnak köszönhetően sok barátom van, akikkel mindig vidáman töltjük el az időt.

Emília nővére 16 évvel idősebb kishúgától, de elmondásuk szerint sok időt töltenek együtt, szeretik egymást és ha kell, segítséget is kérhet tőle. Cintia fotósként tevékenykedik, kistestvére pedig büszke rá. Legutóbb a családfa elkészítésében segédkezett húgocskájának. Megtanította korcsoláyzni és görkorizini is.

– Hogy boldogultál az online oktatással?

– Nem volt egyszerű. Az elején nekünk, a tanároknak és a szülőknek is szokatlan volt. Aztán belejöttünk. Voltak olyan tárgyak, amikor apukám, és voltak olyanok, amikor anyukám vette át a tanár szerepét. Nagyon hiányztak az osztálytársaim. Alíg vártam, hogy befejeződjön a karantén, mert nekem az iskola a tanuláson túl a közösségről, a barátokról, a közös játékokról is szól.
A kilenc éves kisiskolás fogorvos szeretne lenni. Gyerekeknek szeretné fájdalommentesen gyógyítani a fogát, mindig mosolyogni rájuk, hogy ne sírjanak.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó