Túszdráma Luckban: 20 utas felrobbantásával fenyeget az elkövető (cikkünk frissül)

túszdráma luckban

Elképesztő túszdráma zajlik ezekben a percekben is Luckban. Kedd reggel egy magát Makszim Plohojnak nevező férfi, állig felfegyverkezve, robbanószerkezettel a birtokában, túszul ejtett egy autóbuszt, vele együtt pedig mintegy 20 utast. Az esti órákhoz közeledve is patthelyzet van, a foglyul ejtett utasok egész nap bent az utastérben kínlódtak.

A rendvédelmi szervek lezárták a nyugat-ukrajnai város központját, a buszt bekerítették, a titkosszolgálat (SZBU) terrorellenes kommandósai is a helyszínen vannak. Azonnal oda utazott Arszen Avakov belügyminiszter.

A túszejtő Twitter csatornáján megfogalmazta követeléseit, ami politikusokat, egyházfőket egyaránt érint. Szavai szerint elégedetlen az egész rendszerrel, s kész az életét áldozni az ország megtisztuláséért. A rendőrség már megállapította, a férfit korábban pszichiátriai intézetben kezelték, ezért bármi elképzelhető tőle.

A túszejtő telefonon kapcsolatba lépett Jurij Butuszovval, a cenzor.net főszerkesztőjével, azt szeretné, ha minél nagyobb nyilvánosságot kapnának követelései. Mondjuk, ez már garantáltan sikerült neki… Követeli, hogy politikusok, bírók, ügyészek, egyházfők posztoljanak a  közösségi médiákban olyan bejegyzéseket, amelyekben saját magukat a “törvény terroristáinak” nevezik. Konkrétan is megnevezi Arszen Avakovot, Petro Porosenkót, Igor Kolomojszkijt, Rinat Ahmetovot, Igor Pincsukot, Viktor Medvedcsukot, Volodimir Zelenszkijt, de említi a házelnök, a kormányfő, a főügyész és még sokan mások nevét is. Kitér az egyházak vezetőire is. Szerinte valamennyien a korrupt rendszer részei, amit ő szeretne felszámolni.

Közben lövésnyomokat látni a túszul ejtett autóbuszon, úgy tudni, nem a rendőrük tüzeltek, hanem ő lőtt onnan ki. Sőt, azt állítja, a város egy másik, forgalmas helyén is robbanószerkezetet rejtett el.

A világhálón már fotó és videó is kering a tette nyomán nehezen beszámíthatónak tűnő férfiról:

 

Időközben a rendőrség újabb részleteket közölt az autóbuszos túszejtőről. Eszerint a rendes neve Makszim Krivos, Oroszországban született, hivatalos lakcíme Rivne megyében van. Egykoron egyházi iskolába is járt. Korábban 6 évre ítélték bűnszervezet létrehozásáért. 2014-ben még egy könyvet is megjelentetett, sokat mondó a címe: A bűnözés filozófiája.

A példátlan túszejtésről kifejtette véleményét egy pszichológus is, aki szerint nagyon eltökéltnek tűnik az elkövető, megnyilvánulásai alapján hajlandó bármeddig elmenni, ezért nagy veszélyben vannak az áldozatai.

A kora esti jelentések szerint a 45 éves Makszim Krivos tüzet nyitott a busz felett keringő drónra, amit az SZBU irányított oda. Ezt követően kidobott egy gránátot a járműből.

A belügyi hatóságok azt állítják, folyamatosan tárgyalnak vele, olykor az utasokon keresztül fejti ki véleményét. A túszok is egyre nehezebben viselik a helyzetet, hiába könyörögnek neki, senkit nem hajlandó elengedni, pedig kiskorúak és egy terhes asszony is van köztük.

Este hat óra környékén, a helyi tudósítók arról számoltak be, hogy a terrorista a busz közelébe engedte a rendőrség egyik munkatársát. A videón látszik, hogy az egyenruhás egy darabig álldogál, majd átad valamit és elmegy. Feltehetően élelmet és vizet vitt a buszon raboskodó embereknek.

Hét órakor kapcsolatba léptek a túszejtővel telefonon. A közel négyperces beszélgetésben elmondta, a foglyok rosszul érzik magukat. Van köztünk gyerek, terhes nő, és sebesült is.

Makszim Krivos kijelentette, ha teljesítik a korábban megfogalmazott követeléseit, elengedi a túszokat. ,,Ilyen egyszerű” – fogalmazott.

19:37 Már több mint tíz órája tart a túszdráma Luckban. A rendőr, aki hat óra magasságában vizet vitt a buszhoz megpróbálta meggyőzni a túszejtőt, hogy engedjen el az egyik túszt, egy gyereket. A túszejtő egy a levegőbe leadott lövéssel reagált erre, a rendőr nem sérült meg, elsétált.

Az Ukrajnában eddig példa nélküli túszdráma fejleményeit a KISZó Online-on követheti folyamatosan frissülő cikkünkből.

Forrás:

Post Author: KISZó