Véget ért az ukrán élvonal– ennél csak jobb jöhet

Botrányt botrány követ az ukrán labdarúgásban, még jó, hogy az elmúlt hétvégén véget ért az élvonalbeli pontvadászat, igaz, az utolsó Európa Liga-selejtezős hely csak rájátszásban dől el. A csőd szélére sodródó és a koronavírustól is megszenvedett nagymúltú Kárpátit kizárták a bajnokságból, így aztán kiesője sincs a Premier Ligának, ami jövőre már érdekesebbnek ígérkezik, hiszen 14 csapatos lesz. Az oda igyekvő másodosztályú élmenők körében viszont hangos játékvezetői botrányok borzolják a kedélyeket. A Minaj egyik meccsén vezető sípmestert bántalmazták, az éllovas Ingulec bajnokiján fújó sporit pedig száműzték a profik keretéből, hogy csak egy-két balhét említsünk.

A Sahtar Doneck hegemóniája miatt kissé érdektelenségbe fulladt Premier Ligát a Harkivba átköltöző donbászi alakulat már öt körrel a zárás előtt megnyerte. A hátralévő találkozókra kiegészítő emberekkel állt ki Luis Castru együttese, de így is könnyedén eljátszadozott a mezőnnyel. A neheze azonban Taisonék számára csak most következik: augusztusban lekavarják a félbe szakadt Európa Liga rájátszását, ahol a doneckiekre vár egy Wolfsburg elleni visszavágó, amit 2–1-ről folytatnak, s ha ezt sikerrel vennék, következhet az egymeccses negyeddöntő. Az EL rájátszását Németországban rendezik, a finálé augusztus 21-én esedékes, a BL-döntő két nappal később lesz. A következő európai kupaidényt Marlosék ismét a Bajnokok Ligája főtábláján kezdhetik, aminek a sorsolása október elsején lesz, a csoportkör pedig október 20-án startol.

Az Ukrán Kupát a Vorszkla Poltava ellenében csak tizenegyespárbajjal megnyerő Dinamo Kijev kis híján elbukta a bajnoki ezüstérmet, s a vele járó BL-kvalifikáció jogát. Olekszij Mihajlicsenko csapata a záró napon váratlanul kikapott (2–0) az újonc Kolosz Kovalivkától, de szerencséjére ezt a Zorja Luhanszknak nem sikerült kihasználnia. Viktor Szkripnik gárdája 1–1-re végzett az idény meglepetéscsapatával, a Deszna Csernyihivvel, pedig ha nyernek, irány a legrangosabb kupasorozat. Amennyiben a keleti konfliktus nem szól közbe, s élvezhetnék a hazai pálya előnyét, feltehetőleg meglett volna az ezüst, így viszont maradt a lassan szokásossá váló bronz. Sokba kerül a kényszerű zaporizzsjai albérlet… A Zorja így újra az EL csoporttábláján kezd, ahol október 22-én esedékes az első játéknap, a sorsolást október 2-án rendezik.

A saját pálya hiánya egyébként a Sahtaron és a Zorján kívül az Olimpik Donecket és a Koloszt is sújtotta a szezon során, azaz a klubok harmadát, s ez az arány csak azért javulhat jövőre, mert bővítik az élvonal létszámát, s az oda igyekvő klubok rendelkeznek saját létesítményekkel, mint például a Minaji FC.

Ami a többi ukrán kupaindulót illeti, a fővárosi D-betűsök a BL harmadik selejtezőkörétől (szeptember 15.) lesznek érdekeltek, a főtáblához két párharcot kell megnyerniük. Amennyiben ez nem sikerül, számukra az EL-főtábla garantált. A próbatételnek viszont Olekszij Mihajlicsenko nélkül futnak neki, ugyanis Igor Szurkisz klubelnök a szezonzáró másnapján útilaput kötött az edző talpára. A zuhanyhíradók Viktor Szkripniket, a Zorja mesterét tartják a legesélyesebb jelöltnek, igaz, klubja 1 millió eurós lelépési pénzt kérne érte.
A Deszna Csernyihiv negyedik helyének köszönhetően az Európa Liga-selejtezők szeptember 24-i, harmadik körében kapcsolódik be. Az utolsó indulóról pedig rájátszás dönt a bajnokság 5-8. helyén záró csapatok között. A play-off elődöntőiben az Olekszandrija a Mariupollal, a Kolosz a Dnyipróval csap össze. A két győztes aztán ismét meccsel, s aki nyer, az Európa Liga második raundjába kapcsolódik be szeptember 17-én.

Remélhetőleg jövőre érdekesebb, szorosabb lesz az ukrán elit küzdelme. Nem tudom, ki hogy van vele, de szép lassan a magyar élvonal meccsei jobb szórakozást nyújtanak már, pedig néhány éve még Kelet-Közép-Európa talán legnívósabb bajnokságaként tartották számon az ittenit. Hol vagyunk már attól… A 2012-es Eb-re épült stadionokat leszámítva az infrastruktúra is lehangoló, főként az új magyarországi létesítményekhez mérve.

Mindenesetre bizakodjunk, ha a Minaji FC-nek sikerül a bravúr és feljut a legmagasabb osztályba, akkor közelebbről szemlélhetjük az európai porondon is szereplő alakulatokat, várhatjuk a válogatottakkal teletűzdelt Dinamót és a Sahtart, az elmúlt évek ínséges időszaka után ez igencsak jót tenne a kárpátaljai focinak.

S ha már a másodosztály feljutásért zajló küzdelmeinél tartunk. Vaszil Kobin együttese a koronavírus miatti leállást követően nehézkesen startolt, de az elmúlt 5 bajnokiján veretlen maradt, sőt, az utolsó négy meccsét behúzta és pillanatnyilag a feljutást garantáló második helyen áll. Az első ligából hárman jutnak fel, de 7-8 klub vív öldöklő csatát. Sajnos, a velük kapcsolatos bírói ügyek nagyon beárnyékolják az egész ukrán labdarúgás jóhírét. A múlt heti Agrobiznisz–Minaj találkozón bíráskodó Jurij Ivanovot a meccs után súlyosan bántalmazták. A bíró állítása szerint az Agrobiznisz elnöke, Oleg Szobuckij tört rájuk, aki viszont tagadja a vádakat. A sztorihoz tartozik, hogy a szóban forgó Szobuckij a hazai szakszövetség egyik alelnöke, az öregfiúk-válogatottat saját zsebéből finanszírozza. Ő tagadja a vádakat, érdekesség, hogy a játékvezetői szoba melletti videókamera a történtek napján üzemen kívül volt…

Az első helyen álló Ingulec is jókora botrányba csöppent, a Prikarpattya elleni meccsét egy 93. percben ajándékba kapott tizenegyessel nyerte meg. Az érintett spori többé nem fújhatja a sípot a profik bajnokságában, hozta meg azonnal a verdiktet a játékvezetői testület. A másodosztályban még 5 forduló van hátra, valami azt mondatja velem, hallunk még itt botrányos történetekről…

A 2019/2020-as ukrán Favbet Liga felsőházi végeredménye: 1. Sahtar Doneck 82 pont, 2. Dinamo Kijev 59, 3. Zorja Luhanszk 58, 4. Deszna Csernyihiv 56, 5. Olekszandrija 49, 6. Kolosz Kovalivka 32.
Az alsóházban: 7. Dnyipro-1 Dnyipropetrovszk 43 pont, 8. Mariupol 39, 9. Olimpik Doneck 30, 10. Vorszkla Poltava 28, 11. FK Lviv 24, 12. Lembergi Kárpáti 15 (kizárva).

Dunda György

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó