Amerikai járőrhajók Ukrajnának

Az Egyesült Államok 16 járőrhajót ad el Kijevnek, hat hajó már útnak is indult Ukrajnába.

Az Egyesült Államok jóváhagyta 16 darab Mark VI típusú járőrhajó eladását Ukrajnának. A hajók és a hozzájuk tartozó felszerelések beszerzését Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelentette be Twitter-oldalán.

“A Mark VI egy modern, gyors és jól manőverező hajó, amelyet a part menti határok ellenőrzésére terveztek” – írta tweetjében a miniszter.

Elmondása szerint első körben hat hajót szállítanak Ukrajnába a megállapodások értelmében, mely az Egyesült Államokkal a biztonság terén alkalmazott együttműködés bizonyítéka. Ukrajna a megállapodás értelmében további tíz hajóra számíthat. Kuleba kiemelte, hogy az Egyesült Államok ezen döntése növeli az ukrán haditengerészet képességeit, mely így hatékonyabban tud ellenállni a Fekete- és Azovi-tenger jelenlegi és potenciális veszélyeinek.

„Ez a támogatás a biztonsági és védelmi szektor, illetve a védelmi ipar reformjával együtt segít Ukrajnának modern, operatív módon csatlakozni a NATO-kompatibilis fegyveres erők fejlesztésébe, amelyek hatékonyan tudnak ellenállni az orosz agressziónak” – fogalmazott a külügyminiszter.

Forrás:

Post Author: KISZó