Díszpolgár lett Munkács koromfaragója

A megszokott fekete, korommal átitatott munkaruhában – mintha csak valamelyik munkácsi háztetőről jött volna – érkezett a munkácsi városházára átvenni a kitüntető címet Tóth Bertalan, ismertebb nevén Berti bácsi.

A Latorca-parti város legendás koromfaragója leginkább arról ismert, hogy róla mintázták a város központjában álló kéményseprő szobrot. A mezőkaszonyi születésű, a napokon belül a 71. életévét betöltő mesterembert Andrij Baloga Munkács polgármestere terjesztette fel a díszpolgári címre, amit a városi tanács legutóbbi ülésén meg is szavazott a képviselőtestület. Tóth Bertalan több mint fél évszázada tisztogatja Munkács kéményeit.

Az Ivan Brodi szobrászművész által készített, és kereken 10 éve felavatott alkotás egyszerre állít emléket egy ősi mesterségnek, és egyidejűleg kapcsolódik a város talán legismertebb alakjához. Nem sok ember mondhatja el magáról, hogy még életében szobrot állítottak neki, ám Berti bácsi egy ritka, Kárpátalján kihalóban lévő szakma egyik utolsó mohikánja.

Tóth Bertalan születésnapjához igazítva az elmúlt években rendszeresen kéményseprő találkozót, egyfajta parádét rendeznek a városban tiszteletére. Tavaly Kijevből, Magyarországról, Észtországból és Lettországból is érkeztek kéményseprők. Itt derült ki az is, hogy az önkormányzat kezdeményezi Berti bácsi díszpolgárrá avatását.

 

Post Author: KISZó