ZNO: könnyítés, csökkentették a ponthatárokat

Annak ellenére, hogy korábban azt tervezték, csökkentik a ZNO ponthatárát a járványügyi helyzetre való tekintettel, az illetékes központ úgy ítélte meg, hogy az eredmények ezt nem tartják szükségesnek. Kivételt tettek azonban egyes kisebbségi nyelveken tanulók esetében, adta hírül a testportal.gov.ua.

Az Ukrán Oktatásminőségi Értékelő Központ július 23-án 7 tantárgy esetében hozott döntést arról, hány pont elérése elegendő ahhoz, hogy a diák átmenjen a vizsgán. Mint arról korábban írtunk, a központ kijelentette, a ponthatár csökkentését azután fontolják meg, miután kiderül, hogyan teljesítettek a résztvevők.

Az adatok szerint, a 22 834 ukrán nyelv és irodalomból érettségiző közül 8,32 százalék nem érte el a szükséges pontszámot, Ukrajna történetéből 13, 19 százalék, angol nyelvből 7,35, olasz nyelvből 11,3, német nyelvből 11,4, francia nyelvből 7,8, míg a biológia tesztet írók 5,51 százaléka bukott meg.

A központ a második szakértői gyűlésen úgy határozott, hogy a 2020-as Külső Független Tesztelésen (ZNO)

ukrán nyelv és irodalomból 22 tesztpontot szükséges ahhoz, hogy a végzős érettségit szerezzen.

Ukrajna történetéből 25, az idegen nyelvek esetében 17, míg biológiából 22 a ponthatár.

Azok számára, akik az általános középfokú oktatást olyan nyelven végezték el,

amely nem tartozik a szláv nyelvcsoporthoz vagy az őslakos népek nyelvéhez, (magyarok, románok – a szerk.) 15 pontnál húzták meg az adaptív küszöbértéket.

Július 24-én már minden érettségiző megtekintheti a felsorolt tantárgyakból szerzett eredményeit a saját elektronikus adatlapján.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó