A covid-osok számára kijelölt kórházi ágyak 90 százaléka megtelt │KISZó-interjú

Kárpátalján legalább negyven lélegeztetőgép hiányzik.

A napokban kiderült, hogy Kárpátalján már a koronavírusos betegek kezelésére második és harmadik vonalban kijelölt kórházak is 90 százalék telítettséggel működnek. Alig maradt szabad ágy, arról nem is szólva, hogy legalább negyven lélegeztetőgép hiányzik ezen intézményekből. A megyei tanács a volontőrökhöz fordult segítségért.

– Nyilvánvaló tény, hogy a közepesen és nagyon súlyos betegek többnyire lélegeztetésre szorulnak. Az elmúlt három hét folyamán a járási kórházakba eddig soha nem látott számban érkeztek ilyen páciensek. A gond az, hogy míg a megyei egészségügyi intézményeket – megyei infektológia, tüdőkórház, gyermekkórház stb. – felszerelték a szükséges oxigénállomásokkal, a járásiakban legfeljebb oxigénballonokkal rendelkeznek. Eddig az intenzív osztályokon vetették be azokat szükség esetén, ám a jelenlegi leterheltség mellett már nem képesek ellátni feladatukat. Például három ballon legfeljebb másfél-két napra elég, nyilatkozta ennek kapcsán Roman Snicer, a Kárpátaljai Megyei Tanács egészségügyi bizottságának elnöke, aki azt is elmondta, hogyan oldják meg jelenleg a betegek ellátását.

A szakember tájékoztatása szerint kénytelenek átcsoportosítani az oxigénballonokat. A gyerekek például könnyebben vészelik át a koronavírus fertőzést, ezért a megyei gyermekkórházból továbbadják az eszközöket a felnőtteket ellátó intézménybe.

Ám ez nem megoldás. Jelenleg szabadon beszerezhetőek a lélegeztetők, abban reménykednek, hogy az önkéntesek segítségével sikerülhet ellátni a kárpátaljai kórházakat.

Ugyan a járvány kezdetén a megyei költségvetés 153 millió hrivnyát elkülönített a felszerelések beszerzésére, ám ez az összeg havi lebontásban nem olyan sok, s csupán az adott hónapban lehet felhasználni. Ezért folyamodott a megyei tanács segítségért.

Roman Snicer szerint komolyan kell venni a kialakult helyzetet. Három héten át folyamatosan napi nyolcvan-száz fertőzöttet találtak diagnosztizáltak, közülük sokan kórházi ellátásra szorultak. S a legnagyobb nyomás azokra a járási intézményekre nehezedett, amelyeknek továbbra sincs aláírt szerződésük a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálattal a Covid- 19-es betegek ellátásáról, ezáltal védőfelszerelésük és lélegeztetőgépük sincs.

– A helyzet a megye hegyvidéki régiójában: a nagybereznai, a rahói, a técsői, a volóci és az ökörmezői járásban a legkritikusabb.

Az elmúlt hétben 17 százalékkal nőtt a betegszám és 22,5 százalékkal az elhalálozások aránya – ecsetelte a doktor, aki szerint a megye már túl van a járvány a csúcspontján. Az elmúlt napokban csökkent az új esetek száma. Amennyiben maradna a napi hetven körüli betegszám, a rendszer megbirkózna feladataival. Ám, ha ismét megközelíti a százat, akkor rendkívül nehéz helyzetbe kerülne a megye egészségügye.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó