Felszentelték a beregardói Szent Kinga templomot (FOTÓK)

Ünnepnap volt a pénteki a beregardói római katolikus közösségnek, ugyanis felszentelték és átadták nekik Isten házát, amely Szent Kinga nevét kapta. Az alapkő-letételre három évvel ezelőtt került sor, két évvel ezelőtt a négy fal között, a tető nélkül lévő templomban tartottak szent misét Szent Kinga emléknapján. Isten kegyelméből ugyanezen ünnepen immár a szép, új templomban kezdődhetett el a liturgia.

A hívek és a vendégek a templom előtti téren gyülekeztek, a templom kulcsát Molnár János római katolikus esperes nyújtotta át Majnek Antal püspöknek, aki azt kívánta, Isten háza lelki templommá növekedjék, és az egy oltárhoz gyülekezve gyarapodjék az égi szeretetben. A püspök a gondolatait bent folytatta, röviden ismertette Szent Kinga életét, aki IV. Béla király legidősebb lánya volt.

– Kingánál már gyermekkorában megmutatkozott a mély hitélete, a vallásossága. Szülei iránti engedelmességből megházasodott, férjül ment Boleszláv, lengyel fejedelemhez, akinek elmondta, ő már gyermekkorában teljesen odaadta magát mennyei jegyesének, Jézusnak. Bár nem könnyen, de férje belement a szent alkuba, és a krakkói székesegyházban ő is örök tisztaságot fogadott az Úristennek. Kinga a szegények, betegek mellett mindig kiállt, az élete mindvégig imádságban és az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásában telt, a lengyel nép nagyon szerette – mondta a püspök. Hozzátette, Szent Kinga mellé mintegy társvédőszentül választották Boldog Jolánt és Boldog Konstanciát is.

Az ünnepi alkalmon vendégek is részt vettek, a görög katolikus egyházat Levcsenkó Róbert esperes-helyettes képviselte, aki beszédében az egység fontosságát hangsúlyozta. Balázs Antal református lelkész kifejtette, egyházuk együtt örül a római katolikus egyházzal. Azt kívánta, a templom nagyon sokáig hirdesse Isten dicsőségét, töltse be a rendeltetését.

– Aki templomot emel, az megnöveli a lelket, és nekünk, magyaroknak mindig nagy lélekre volt szükségünk, főleg a nehéz időkben – kezdte köszöntőjét dr. Grezsa István miniszteri biztos.

– Most, a 21. században újra nehéz időket élünk, amikor a posztkereszténynek mondott világ gyökértelenségét kínálják, ami semmiféle hitet és lelket nem ad nekünk. Ez a templom kőről kőre épült, mint minden ház, de a kötőereje nem más, mint a hit. Védőszentjei pedig jól példázzák azt, hogyha valódi keresztény szeretet jegyében tekintünk egymásra, és az abból fakadó tisztelettel, akkor joggal függenek itt a lengyel és a magyar nemzet zászlói – tette hozzá. Grezsa István azt kívánta mindazoknak, akik ezután betérnek Isten házába, hogy felüdülést nyerjenek, és Szent Kinga segítségével kapjanak választ a kérdéseikre.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere kifejtette, büszke rá, hogy polgármesteri kadenciája idején került felszentelésre a város területén egy új templom.

Elmondta, az is örömmel tölti el, hogy az elmúlt években sikerült a templom előtti teret is rendbe tenni. Így a város ezen része is megváltozott, szebb lett, Beregardó Isten házával gazdagabb lett, s ezáltal mindnyájan gazdagabbak lettünk.

Molnár János köszönetet mondott mindazoknak, akik bármi módon hozzájárultak ahhoz, hogy a templom felépülhessen. Majnek Antal püspöknek azt, hogy a templomépítés ötletének első pillanatától mindenben támogatott, Grezsa Istvánnak, a magyar kormánynak az anyagi hozzájárulást. Beregszász önkormányzatának, Babják Zoltánnak a telket, Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzulnak pedig azt, hogy segített átjuttatni a lengyel testvérek ajándékait, mely kegytárgyak díszítik a templom belterét.

Hegedűs Csilla

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó