Egy sokoldalú mester kiállítása a beregszászi konzulátuson

Magyarország Beregszászi Konzulátusának új kiállítótermében, a Munkácsy Mihály Galériában ezúttal Zicherman Sándor festőművész képeit mutatták be.

A kiállítás megnyitóján Szilágyi Mátyás főkonzul kiemelte, Zicherman Sándor igazi kárpátaljai festő. Ungváron született, gyermekkorát Beregszászban töltötte. A képzőművészettel komolyabban a sorkatonai szolgálat után kezdett el foglalkozni.

– Tanulmányai befejezése után élt Perm városában, ahol monumentalista festőként a Képzőművészeti Alapnál dolgozott. A 60-70-es években különböző állami és magán megrendeléseket teljesített Lembergben, Jurmalában, Rigában, Moszkvában, valamint Elisztában, ahol a kalmük parlament részére egy 150 négyzetméteres mozaik és a kalmük történelmet feldolgozó dombormű terveit készítette el – ismertette röviden a festő pályáját a diplomata.

Szilágyi Mátyás elmondta, Zicherman Sándor az évtizedek alatt számos tanulmányutat tett, bejárta az egykori szovjet tagköztársaságot.

Több munkája szerepelt Magyarországon, Csehszlovákiában, az NDK-ban és Lengyelországban megrendezett tárlatokon. 1989-ben áttelepült Magyarországra, azóta Budapesten él és dolgozik. Több mint hatvan csoportos és egyéni kiállítása volt Magyarországon, valamint Angliában, Belgiumban, Dániában, Németországban, Ausztriában, Franciaországban, Portugáliában, Bulgáriában, Szlovákiában.

A főkonzul megjegyezte, örömére szolgál, hogy ezúttal a beregszászi külképviseleten mutathatják be a sokoldalú és jelentős alkotóművész munkáit, melyek között láthatunk önarcképet, tájképeket, portrékat, csendéleteket.

A tárlat létrejöttéért köszönet illeti Kovács László műgyűjtőt, aki nemcsak kezdeményezte a kiállítás megrendezését, de a most látható művek közül számos munka az ő tulajdonában van.

Hegedűs Csilla

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó