Járványhelyzet: Kárpátalja sárga besorolást kapott

A koronavírus-járvány súlyossága szempontjából négy – zöld, sárga, narancssárga és vörös – kategóriába sorolta az ország járásait, valamint nagyobb városait a katasztrófahelyzetekkel foglalkozó állami bizottság július 31-én. A korlátozásokat a besorolásnak megfelelően léptetik életbe augusztus 3-tól.

A bizottság tájékoztatása szerint Kárpátalja mind a 13 járása (Ungvári, Munkácsi, Beregszászi, Nagyszőlősi, Técsői, Huszti, Szolyvai, Rahói, Nagybereznai, Volóci, Ilosvai, Ökörmezői és Perecsenyi), valamint Ungvár, Munkács, Beregszász, Csap és Huszt városa a besorolási rendszer második legenyhébb sárga fokozatába került. Ebben az övezetben a zöld kategóriában kötelező korlátozásokon – közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés, tömegrendezvények idején 5 négyzetméterenként 1 személy lehet jelen, a mozik 50 százalékos telítettség mellett működhetnek, a buszok csak az ülőhelyeknek megfelelő számú utast szállíthatnak – kívül tiltott az idősotthonok látogatása, kivétel képeznek ez alól a kríziskezelő idősellátó központok.

A Miniszteri Kabinet által jóváhagyott tervezet szerint Ukrajna nagyjából 90-92 százaléka, beleértve a fővárost is zöld besorolást kapott.

A piros zónába került Ternopil, Luck valamint a Csernyivec megyei Kicman járása. Narancssárga kategóriába sorolták: Ivano-Frankivszk, Lemberg, Ternopil megyei Berezsanit, Voliny megye Lucki és Ljubesivszkij járásait, Ivano-Frankivszk megye Tiszmenicai járását, Lemberg megye Mikolajevi, Peremisli és Pusztomitivszki járásait, Ternopil megye Bucsackij járását.

Post Author: KISZó