Kreativitás, jó idő és szuper hangulat │KISZó-interjú

Amikor a nagydobronyi kertekről, mezőkről esik szó, elsősorban a burgonya és a pirospaprika jut az eszünkbe. Valljuk be, nem is véletlen. A levendula említésekor inkább távolabb eső vidékekre, például a magyarországi Tihanyra vagy Pannonhalmára, vidékünkön meg Perecseny környékére gondolunk. Most formabontó módon egy nagydobronyi kertbe is telepítésre került egy kisebb levendulaültetvény.

Herczeg Zoltánról és feleségéről, Diánáról van szó, akik gondoltak egy nagyot és orvosi levendulát ültettek a háztájiba. Diáról, kézműves termékeiről, Princess nevet viselő márkájáról olvasóink már korábban is tájékozódhattak, amikor is kiderült, milyen kreatív és tehetséges személyről van szó.

Elmondásuk szerint Tihanyból, egy őstermelőtől szerezték be az első palántákat néhány évvel ezelőtt.

Elültették, majd várták a termést. Évenként kétszer lehet „szüretelni” – ezekben a napokban és majd ősszel. Gyógyító hatásairól, felhasználásáról is tudnak mesélni, és most már a szaporításával sincsenek gondban. Tervezik is az ültetvény bővítését.

A levendulát díszítő elemként is lehet alkalmazni különböző dekorációknál. Készíthető belőle különleges fejdísz, vagy esküvői dekor meghatározó része lehet. Sajnos az idén a legtöbb esküvő elmarad vagy áttevődik a következő évre, így az illatos, lilás dekorelemnek nem igazán örvendezhetünk egy jó lagzin. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a kreativitásból jeles emberek a nehéz, szomorkás hangulat ellenére ne tudnának kitalálni valamit. Mondjuk egy kreatív fotózást…

A szervezésen túl rengeteg és nem utolsó sorban hosszas készülődés előzte meg a csodás képek létrejöttét.

Órákon át tartó fodrászkodás, tökéletes frizura és smink elkészítése, illetve a megfelelő kiegészítők kiválasztása.

Jelen esetben ezek az egyedi kézműves Princess fejdíszek, fülbevalók, koszorúk stb. voltak. A tökéletes hajkoronákért Rendes Renáta, a felülmúlhatatlan sminkért pedig Kovács Illár Anikó felelt.

A több órás fotózás után, amikor az ötletgazdák és maguk a modellek is szemrevételezték Fülöp László profi, a lányokat idézve Hollywoodba illő képeit, nagyon boldogok voltak az elért eredmény láttán. Az estébe nyúló fotózkodás után Dia és Anikó szívesen mesélt a karantén szakmai mindennapjairól és magáról a fotózásról is.

– Honnan jött az ötlet?

– Amikor valaki bejön hozzám, és egy szolidabb sminket kér, nem tudom kiélni igazán a kreativitásomat. Ilyenkor felhívom Diát, például azzal, hogy láttam egy jó fejdíszt a Facebook-oldalán és szívesen csinálnék hozzá egy sminket. Lányokat hívok meg a szalonomba modellnek, akiknek elkészítem az ékszerekhez illő, nem mindennapi sminket – kezdi beszélgetésünket Kovács Illár Anikó, sminkes-pillás.

– A fotózás pedig már korábban eszünkbe jutott, de a szigorú karantén miatt nem tudtuk megvalósítani. Aztán jött az ötlet, mi lenne, ha a levendulásunkban készítenénk a fotókat, mivel most úgy látjuk, a levendula és a benne történő felvételek amúgy is felkeltették az emberek érdeklődését Magyarországon és itt, Kárpátalján is – veszi át a szót Herczeg Diána kézműves ékszerkészítő.

– Korábban pedig már volt is közös projektünk, ahol esküvői sminkeket készítettem és Diánát kértem meg, hogy szponzoráljon ékszerekkel – teszi hozzá Anikó.

– Miként összegeznétek ezt a kreatív napot?

– Az év ezen szakasza normális esetben az esküvőkről szól mindkettőnk számára. Mind sminkesként, mind ékszerkészítőként fontos időszak számunkra. Az idén ez sajnos kimarad. Lelombozó a helyzet, ami a kreativitást és a hangulatunkat is érinti. A mai nap rengeteg energiát adott a továbbiakhoz és motivációt is a következő közös projektünköz – folytatja beszélgetésünket Anikó.

– Mennyire befolyásolta a karantén a munkátokat?

– Engem nagyon negatívan érintett. Csökkent a kereslet az ajándékok, kiegészítők, ékszerek után. Nincsenek olyan rendezvények – vagy kevesebb van belőlük – ahol viselhetnék az emberek. Nyáron a fesztiválokra is el szoktunk látogatni, idén azok is elmaradnak. Két-három hétig nem igazán csináltam új dolgokat, de aztán lassanként újra nekikezdtem, bízva abban, hogy ha javul a helyzet, újra igény lesz ezekre is. A fotózás előkészületei is lefoglaltak – meséli Diána.

– Én is izgatott voltam a fényképezés miatt. Sokat gondolkoztam a lányokhoz illő sminken, ami passzolhat az alkalomhoz és a környezetbe is úgymond belesimul. Mindent jól meg kellett tervezni a ruhától az utolsó hajtincsig. Ami a karantént illeti, az számomra is nehéz időszak – teszi hozzá Anikó.

– A természet, a lila szín, no és a levendula hogyan inspirálja a munkásságotokat?

– A lila szín mindig is tetszett, a Princess logója is ilyen. A levenduláért korábban is oda voltam, levendulapárnákat is csináltam. Most pedig a fotózáshoz levendulás fejdísz is készült. Ahogy pedig ránézek az ültetvényre, pozitív, nyugodt érzés uralkodik el rajtam. Mint tudjuk, az orvosi levendula egyébként is nyugtató hatású – magyarázza Diána.

– Vannak-e terveitek a jövőt illetően?

– Szeretnénk majd egy újabb fotózást, még tervezés előtt áll. Mindegyikőnk próbálja a legjobbat kihozni magából és ezt az időszakot a fejlődésre fordítani – fejezi be beszélgetésünket a sminkes és ékszeres beszélgetőpartnereink, Anikó és Diána.

Bara Tünde

A kiemelt képen: Tamási Barbara és Boda Eszter. Fülöp László felvétele

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó