Az eredeti az igazi │KISZó-portré

Szépségszalon, ahol a haj órák alatt hosszúra „nőhet”.

Szőke, barna, egyenes, göndör, hosszú vagy rövid? Minden hajszín és –forma szép, de tudni kell, kinek melyik áll jó az arcvonalához, alkatához, az egyéniségéhez. A fodrászok pedig nemcsak azért vannak, hogy befessék, vagy levágják a hajunkat, jó tanácsokkal is ellátják a vendéget, és akár egy teljesen új külsőt tudnak kölcsönözni.

A beregszászi Vivien Szépségszalonban több fodrász is fogadja a zömében hölgyvendégeket, egyikük Balog Marianna, akinek gyermekkorában két álma volt: vagy tánctanár lesz, vagy pedig fodrász.

– Gyermekkorom óta a beregardói tánccsoport tagja voltam, mindenem volt a tánc, tizenhárom évig űztem, az időm nagy részét a színpadon töltöttem. De aztán a sors úgy hozta, hogy a tánc ugyan megmaradt, ám csak hobbiként, élethivatásul a fodrász szakmát választottam. Tizenhét éve szépítem, csinosítom, vágom, festem, fésülöm a vendégeim haját, és őszintén megmondom, nagyon szeretem a munkám, mára mást el sem tudnék képzelni – kezdte beszélgetésünket a szakember, miközben egy igen hosszú hajat igazított.

Marianna Beregszászban tanulta a szakmát, bevallása szerint mentora, Kovács Katalin sokáig nem hitte, hogy fodrász lesz belőle. Marianna mégis várbeli szakemberré vált.

– A frizura és a hajszín divatja gyorsan változik. Ezért nekünk is folyamatosan fejleszteni kell magunkat, mert elsődleges célunk megtartani a vendégeinket. Manapság az internet nekünk, fodrászoknak is sokat segít, videókból sok trükköt elleshetünk, már csak kreativitás és kézügyesség kell a kivitelezéshez.

Amikor elkezdtem a szakmát, még javában divat volt a dauer, viszont én olyan allergiás voltam a dauervíz szagára, hogy eldöntöttem, nem vállalom.

Egy lembergi továbbképzésen teljesen más technikáját mutatták meg a dauerkészítésnek, ám azután sem volt a kedvencem, és érdekes módon ez elég hamar ki is ment a divatból. Jó pár éve a hajtőemelésre inkább a tőkreppet alkalmazzuk, igaz, az csak mosásig tart, de ha alkalomra kérik, maximálisan megfelel.

– Jelenleg mennyiben különbözik a frizuradivat az idősebb és a fiatalabb korosztály esetében?

– Az évek alatt inkább az idősebbeknél változott.

Most egy jó frizurának köszönhetően egy ötven, hatvan éves hölgy éveket letagadhat, ugyanis például az ősz hajszálakat szőkítéssel tudjuk elrejteni, és hajviselés szempontjából is sokkal bátrabbak a vendégek.

A fiataloknál folyamatosan a hosszú haj a divat, de sokan abba a hibába esnek, hogy furcsa színűre festik. Ha például egy szép barna hajat feketére festenek, később nagyon nehéz visszaállítani az eredeti színt, a folyamat pedig roncsolja a hajat. Ezért azt szoktam tanácsolni, hogy ezt ne tegyék, a natúr színek, legyen az barna, szőkésbarna, vagy vörös, a legszebbek. Talán a hajszálak végét lehet kicsit világosabb színnel feldobni. A szőke viszont örök divat, legyen az rövid, hosszú, vagy félhosszú, bár én alapból hosszú haj pártján állok. Ezért sokszor alkalmazok eredeti póthajat.

Manapság már nem lehetetlen, hogy valakinek két órán belül hosszú haja legyen, a póthaj nagy divat lett. Egyszer egy vendégem nyiratkozni jött, majd, két óra elteltével, sokkal hosszabb hajjal távozott, mint amilyennel érkezett. Ezt a „beavatkozást” nagyon szeretem, mert rövid idő alatt csodákat lehet elérni.

– Sokat beszélünk arról, hogy a testünket, a bőrünket ápolni, óvni kell. Ugyanígy a hajunknak is ápolásra van szüksége, nem elég a mosása…

– Így van, főleg ilyenkor, nyáron van szükség különféle, vitaminokkal dúsított hajpakolásokra.

Persze mindenkinek meg kell találnia hajtípusának a megfelelőt. A joico hajkezelő, újjáépítő a rendeltetésének kiválóan megfelel, ugyanis a festések, napégés miatt megrongálódott hajszerkezetet visszaállítja. Ez egy négy lépésből álló hajpakolás, és már az első alkalom után észlelhető a hajszerkezet javulása: fényesebbé, erőteljesebbé válik a haj, aminek mind a vendég, mind a fodrász egyformán örül.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó