Mi a gázelosztás és miért kell fizetni érte?

A Zakarpatgaz sajtószolgálata tájékoztat.

A legtöbb polgár európai körülmények között szeretne élni: megfelelő fizetéssel, szilárd burkolatú, sima utakon, illetve minőségi szolgáltatásokat kapva. A gyakorlatban azonban nem mindig készek a valódi változásokra. Erre jó példa az az ellenállás, amelyet a társadalom mutat a gázelosztásért (szállításért) fizetendő összeg befizetésével szemben – olvasható a Zakarpatgaz vállalat sajtószolgálatának közleményében.

Hogyan kezdődött?

A folyamat még 2010-ben kezdődött, amikor a Legfelső Tanács elfogadta a földgázpiac alapelveiről szóló törvényt. 2020 januárjától a Zakarpatgaz elosztásra irányuló szolgáltatási díját kivonták a fogyasztók gázszámláiról. Az ügyfelek külön számlát kapnak: egyiket a gázért, mint árucikkért, a másikat pedig annak szállításáért állítják ki.

Ezek a lépések a modernizáció és az európaiság követelményei. A díjak szétválasztása jelentősen megkönnyíti a gázszolgáltató kiválasztását.

Miért kell fizetni az elosztásért?

Ez a kérdés gyakran felmerül a közösségi oldalakon és a magánbeszélgetések során. A lefektetett csövek azonban csak a kék láng házakba történő eljutását biztosítják, maga a gázmozgás a szabályozó berendezés nyomása és fenntartása révén valósul meg. E tevékenység biztonságosságáról a szolgáltató alkalmazottai gondoskodnak.

Mire fordítják a befolyt összeget?

A gázszállításból származó összeget a diszpécser-szolgáltatás fenntartására, a gázvezetékek javítására és cseréjére, a mérőeszközök kalibrálására, illetve karbantartásra és új gázelosztó pontok telepítésére fordítják.

Ma Kárpátalján 170 kilométer gázvezeték van lefektetve, ami több mint 40 éve működik. Elsősorban ezek cseréjére van szükség. Ezenkívül a kárpátaljai föld alatti gázhálózatok további terhelésnek vannak kitéve. A szeizmológiai aktivitás, a rendszeres áradások és a talaj savassága olyan tényezők, melyek csökkentik a vezetékek élettartamát, és növelik a veszélyhelyzetek számát.

„2019-ben a Zakarpatgaz munkatársai közel 8 kilométer hosszan rekonstruálták a csővezetéket. A munka összköltsége 9,7 millió hrivnya volt. A legtöbb javítást Ungváron és Huszton, valamint a Nagyszőlősi és Ilosvai járásban végezték” – mondta Olekszandr Holub, a Zakarpatgaz műszaki igazgatója.

Mi történik, ha nem használom a gázt?

Azok a fogyasztók, akik egyáltalán nem használják a gázberendezéseket, és ezt a jövőben sem tervezik, mérlegeljék a hálózatról való leválasztást és a gázelosztási megállapodás megszüntetését.
„Akkor is fizetni kell a szolgáltatásért, ha az ügyfél bizonyos időszakokban nem használja a gázt. A rendszer karbantartása folyamatosan szükséges” –magyarázta Julija Szokolova, a vállalat kereskedelmi igazgatója.

A karantén alatt nem kell fizetni a számlákat?

A vesztegzár időtartama nem szünteti meg a földgázelosztás fizetésének kötelezettségét, mindössze nem engedélyezi az adósok bírságolását. A karantén befejeztével azonban a felhalmozott tartozást is ki kell fizetni.

Hogyan rendezhetjük a cechet?

Bármely bankban, fizetési terminálon és az ukrán posta fiókjaiban befizethetjük a számlát. Lakhelyünk elhagyása nélkül több lehetőség is adott: a személyes fiókon keresztül a 104.ua weboldalon a Gázszállítás→Online fizetés→ Gázszállítás pontokra kattintva, a Viber chat-funkcióját vagy a 104Mobile telefonos alkalmazást használva, illetve az Oscsad24/7, a Privat24 és az EasyPay internetbank szolgáltatásait igénybe véve.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó