Tetemes mennyiségű szeméttől tisztították meg a Fekete-Tiszát

Több mint félszázan csatlakoztak Francz Béla szemétszedési akciójához

Tíz köbméter hulladéktól mentesítették a Fekete-Tisza kőrösmezői szakaszát az idén immár harmadik alkalommal meghirdetett szemétszedési akció során. A Tiszta folyó, tiszta víz (Csiszta rika, csiszta voda) elnevezésű civil szervezet által három évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezéshez a megye kormányzója, a rahói járási közigazgatás elnöke és Kőrösmező polgármestere is csatlakozott.

Francz Béla, aki egymagában vette fel a küzdelmet a hulladékáradattal, lapunknak telefonon nyilatkozva elmondta, hogy ezúttal az akcióhoz közel félszáz ember csatlakozott, kétszer annyian, mint az első két alkalommal. Többek között Olekszij Petrov a megyei közigazgatás elnöke és családja is szedte a szemetet. A helyi lakosok mellett becsatlakoztak a szemétszedésbe beregszászi és rahói környezetvédelmi kezdeményezések képviselői is. Összesen tíz köbméter háztartási hulladékot szedtek össze a folyó partjáról és a Fekete-Tisza medréből többszáz méter hosszan.

– A hulladékot szelektíven gyűjtöttük, vagyis külön zsákba került a PET-palack, az üveg, a polietilén és a karton – fogalmazott Francz Béla,

akiről az elmúlt hónapokban már többször is írtunk. – Az összegyűjtött 10 köbméter hulladékból 4 köbméter újrahasznosításra kerül. A tavalyi akció során 3-4 tonna szemetet gyűjtöttünk össze, most az összefogásnak köszönhetően sokkal több hulladéktól szabadítottuk meg a Fekete-Tiszát. Ha nem szedjük össze, akkor a következő áradással ez a szemét Magyarországon kötött volna ki.

A távlati terveiről Francz Béla elmondta, célja egy feldolgozó üzem létrehozása Kőrösmezőn.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó