Nincs többé Ukrajna

Teljesen lebontották a 2016-ban gyanús körülmények között leégett és azóta üresen álló Ukrajna áruház épületét Ungváron a Ciril és Metód téren, az új tulajdonos plázát épít a helyére.

A kárpátaljai megyeszékhely 1970-es évek elején épült kétszintes áruházában 2016. február 1-jén a reggeli nyitáskor csaptak fel a lángok, a tűz oltásában 12 tűzoltó autó és mintegy 70 tűzoltó vett részt. Órákba telt, míg a tűzoltók meg tudták fékezni a lángokat, ezalatt az áruház földszintje szinte teljesen kiégett, a tűzben senki sem sérült meg, de az épület használhatatlanná vált. A tűzvizsgálat szerint elektromos zárlat okozta a tüzet, az idegenkezűséget kizárták. Ezzel szemben az ott dolgozók szerint, az áruházat felgyújtották.

Hónapokkal később a leégett áruházat, a környező épületeket és telkeket megvásárolta egy ungvári ingatlanfejlesztő. Rá egy évre, 2017-ben bemutatták az Ukrajna helyén épülő pláza grandiózus látványterveit. Az építkezést még ez év végén megkezdték. Az egykori áruház mögötti telken és a mellette lévő téren egy több szintes betonépületet húztak fel, gyors ütemben haladtak a munkálatok, ám az építkezés 2018 végén váratlanul teljesen leállt. Állítólag a befektető és a tulajdonos közötti érdekellentét akasztotta meg az ingatlanfejlesztést.

Az elmúlt hetekben ismét megélénkültek a munkálatok az építési területen. Napok óta méretes bontógép dolgozik a kiégett áruház bontásán. Volt egy hír is arról, hogy az áruház egyik fala leomlott, mint utólag kiderült ez a bontási munkálatokkal volt összefüggésben. Ungvár emblematikus épülete napok alatt a földdel vált egyenlővé.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó