Bővít a Praktik: kellemes hangulatú borospince-étterem várja a vendégeket

Kárpátalján, s így Beregszászban és a járásban is, két ágazat kínál viszonylag biztos megélhetési lehetőséget, ez nem más, mint a mezőgazdaság és a turizmus.

A beregszászi Rácz család az idegenforgalmat választotta. 2006-ban nyitottak szállodát, ami az évek során folyamatosan bővült, s mára a város egyik legnagyobb vendéglátó egységévé nőtte ki magát. Ezen felbuzdulva 2015-ben hozzáláttak egy étterem kialakításához. Olyat szerettek volna, amely a minőség mellett az egyediségre is nagy hangsúly fektet. A minap ünnepélyes keretek között megnyitották a borospince hangulatú éttermet, ahol ifj. Rácz Sándor tulajdonos köszöntötte a vendégeket.

– Éttermünkben a magyar és az ukrán ételkülönlegességek mellett olasz és más nemzetek ételeit is kínáljuk. Ami az italokat, főképpen a borokat illeti, folyamatosan szeretnénk bővíteni a kínálatot mind hazai, mind külföldi termékekkel, hogy igény szerint akár borkóstolókat is szervezhessünk. Valamint a közeljövőben olyan éttermet szeretnénk nyitni, ahol nagyobb rendezvényeket, akár lakodalmakat is tarthatnak. Bár most is sokan elférnek, úgy a pincehelyiségben, mint a teraszrészen 80-80 vendég foglalhat helyet – mondta a fiatal vállalkozó. Hozzátette, a borospince-étterem nagyrészt önerőből valósult meg, de fontosnak tartotta kiemelni a magyar kormány által nyújtott pályázati lehetőségeket, így a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ programjait.

– Véleményem szerint ezek a pályázati lehetőségek nagyban elősegítik a szülőföldön maradást és boldogulást.

De jó látni azt is, hogy az utóbbi években városunk is a fejlődés útjára lépett, ebben megkerülhetetlen érdemei vannak polgármesterünknek, Babják Zoltánnak – tette hozzá a vállalkozó, majd kedvenc idézetével zárta gondolatait: „Egyetértéssel a kicsik is naggyá lesznek, a széthúzástól a legnagyobbak is elenyésznek”.

Buhajla József, az ungvári főkonzulátus főkonzulja gratulált a létesítményhez, elismerését fejezte ki azért, hogy mertek vállalkozni. Kifejtette, a jelenlegi helyzetben sajnos a gazdaság terén is komoly nehézségek adódnak, de a magyar kormány a továbbiakban is kész támogatni a határon túl élő magyarságot.

– Jó, hogy a mostani, a vállalkozások számára nehéz időkben is van pozitív példa. Pontosan a turizmus, a vendéglátás a legjobb távlatokkal bíró vállalkozás, hiszen a kultúrák találkozása, a természet gazdagsága, az EU határainak közelsége mágnesként vonzza a vendégeket mind Ukrajnából, mind más országokból. A Rácz család 2006 óta kiváló étterem- és hotelkomplexummá fejlesztette az általuk alapított egységet, ahol remek ételek és helyi borok gazdag választékát kínálják szép környezetben – hangsúlyozta köszöntőjében Babják Zoltán polgármester.

Az ünnepélyes pillanatok után a vendéglátók pazaron megterített asztalhoz invitálták meghívott vendégeiket, akik kötetlen beszélgetés közben kóstolhatták meg a Praktik konyhájában készült finomságokat.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó/Fotó: Hegedűs Csilla

Post Author: KISZó