Az aprósüteménytől a huszonhét kilós tortáig │KISZó-portré

Ki ne szeretné az édességeket, legyen az torta, házi sütemény, teasütemény vagy pohárdesszert. Senki nem születik mestercukrásznak, ezeket a finomságokat otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük, ahol addig kísérletezhetünk, míg végül sikerül.

A beregszászi Gilpert Beatrix is valahogy így volt ezzel. A középiskola befejezése után közgazdásznak tanult, tizenévesen még eszébe sem jutott, hogy a cukrász mesterséget válassza. Tanulmányai befejezése után szakmájában, könyvelőként tevékenykedett, aztán jött egy nagy fordulat az életében. De erről meséljen ő maga.

– Hét évvel ezelőtt a keresztlányom születésnapja közeledtével eldöntöttem, hogy egy szép tortával ajándékozom meg. Addig gyakorlatilag sosem sütöttem, mégis úgy gondoltam, kipróbálom, mert már nagyon szerettem volna valami szépet és finomat alkotni. Az első egy hófehér, gyöngyökkel, három rózsával és pillangókkal díszített marcipántorta lett, és olyan jól sikerült, hogy azután minden születésnapra tortát ajándékoztam. Fél év elteltével elvégeztem egy cukrásztanfolyamot, magabiztosabbá váltam, és elkezdtem rendelésekre is készíteni édességeket.

– Az, hogy milyen formájú, ízű torta készüljön, a megrendelő kívánsága, vagy ön ajánlja?

– Egy tizenhat variációs listát állítottam össze, amiből választani lehet. Ez az ízvilágot tartalmazza, vagyis azt, hogy milyen krém legyen benne, kakaós, vagy sima piskótából készüljön, legyen-e benne lekvár vagy dzsem és így tovább. A külalakját illetően az első kérdésem az, kislánynak, kisfiúnak, illetve felnőtt hölgynek vagy úrnak lesz-e.

– Az ízösszeállításnak száz és száz fajtája van, néha én is rácsodálkozom, hogy például a mák hogyan illik össze a szederrel, és amikor elkészül egy ilyen torta, ellenállhatatlan az ízkompozíciója. Ön általában milyen ízű édességeket készít?

– Valóban rengeteg, más-más ízű sütemény van, sokszor összedugjuk a fejünket édesanyámmal, így születnek a házi jellegű sütemények. A tortáink nem feltétlenül modernek, inkább a hagyományos ízekhez ragaszkodom, s azt feldobom valami új ötlettel. Anyukámmal nemrégiben komponáltunk egy csokis piskóta alapú, szilvalekváros, csokikrémes, pörkölt diós tortát.

Fantasztikusan összeillenek ezek az ízek, és még sehol nem kóstoltam ilyen édességet.

De nagyon finomak a gyümölcsdzsemmel ízesített vaníliás piskóták is, amit grillázzsal díszítek. Ezek mind saját magunk által kigondolt édességek, de szívesen elkészítem az internetről kinézett francia finomságokat is. A gyümölcstorták pedig – legyen bármilyen évszak is – sosem mennek ki a divatból: a legkeresettebb az eper- áfonya- és málnatorta.

– Mennyi időt vesz igénybe egy torta elkészítése?

– Két napot. Az egyik nap a piskótát kell elkészíteni, és a krémet. Ennek egy éjszakát kell állnia, hogy másnap díszíthető és szelhető legyen. Persze egy hatalmas menyasszonyi torta három napot is igénybe vesz, rengeteg vele a munka. Az eddigi legnagyobb tortám egy 27,5 kilós, sokemeletes monstrum volt. Négy kör, azon egy kocka, rajta három kör alkotta, a díszítése egy fél napba került, mert a marcipánfigurák elkészítése órákba telik.

– Gondolom, az eltelt évek alatt, mint minden más, a tortadivat is változott.

– Persze hogy változott. Míg régebben szolidabbak, most sokkal elegánsabbak, olykor extrémek. A torta sok esetben full tele kell legyen díszítéssel. Szerencsénkre ezek kivitelezésének technikája is sokat fejlődött. A tortán most már szinte mindig minden ehető, kivéve, ha például egy fél lábon álló Mickey mouse a kívánság tárgya. Akkor kénytelen vagyok rátenni egy pálcikát, és aköré vonni a marcipánt, mert tartania kell a formáját. Egy igazi profi a virágokat is úgy el tudja készíteni, hogy alig lehet megkülönböztetni a marcipánt az igazitól. Ezek manapság már ostyából és karamellből is készülhetnek. Tehát nekem még van mit tanulnom. Ezt nap mint nap meg is teszem, a gyakorlat mellett sok a szakmába vágó filmet is nézek.

– Az előbb említette, hogy vannak fiús és lányos torták. Ezek sokban különböznek?

– Természetesen. Az ovisoknak mesefigurás torták készülnek, de ha hiszi, ha nem, 18-20 éves csajok is rendelnek Mickey mouse-os tortákat. Lehet, hogy ezt sokszor a vicc kedvéért teszik, de rengeteg felnőttnek készítettem már gyerekes, mesefigurás tortát. Nemrégiben egy 17 éves ismerősöm pónisat kért. A felnőttek általában a csurgós csokis, lefinomult, kevés virággal díszített tortákat kedvelik. Persze vannak egészen extrém kívánságok is. Ide sorolható a kisfiam korábbi kérése is, ami nem más volt, mint egy zombi.

Elkészítettem, de megmondom őszintén, ilyen csúnya tortát még életemben nem láttam. Ám a lényeg az volt, hogy a sok hatéves gyereknek tetszett és ízlett is. Illetve készítettem már Dr. Csont-os tortát, nem beszélve a 18+ külsejű darabokról. És a torta mellé gyakorlatilag mindig rendelnek más édességeket is – aprósüteményeket, pohárdesszerteket, gyümölcsszuflét stb.

– Önnek van kedvence?

– Igen, van. A kinder buenos torta, ebben van nutella, dió, csokikrém, vaníliakrém, és a túrós, gyümölcsös torták is jöhetnek.

Beszélgetésünk végén Beatrix engem is meglepett, mint mondta, egy rólam elnevezett tortával, mely csokis piskóta alapú áfonyás és málnás vaníliakrémmel, kívülről meggykrémmel bevonva, csokival leöntve. Nagyon finom volt. Megpróbálok majd otthon elkészíteni.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó