Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott dr. Kész Barnabás

Kedden, a beregszászi külképviselet Gulácsy-termében vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést dr. Kész Barnabás történész, néprajzkutató, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszékének tanára a kárpátaljai magyarság hagyományainak megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként.

A kitüntetett laudációját Szilágyi Mátyás főkonzul ismertette.

 – Kész Barnabás tevékenysége arra irányul, hogyan élővé tegye nemzeti hagyományainkat, hogy a fiatalokat  őseink kultúrájának megismerésére, tiszteltére nevelje . Szívén viseli magyarságunk múltját és jelenét

– emelte ki a diplomata.

A főkonzul ismertette a kitüntetett eddigi életútját, tevékenységét. Kiemelte: a történész igazi lokálpatrióta, aki nagyon szereti szülőfaluját, Salánkot, annak gazdag múltját, gyönyörű környezetét.

– Számára a hagyományőrzés nem egyszerű időtöltés, vagy hobbi, hanem pedagógiai eszköz. Számos ismeretterjesztő könyvet, és több tanulmányt írt, illusztrált, szerkesztett – hangsúlyozta a diplomata, majd átnyújtotta Kész Barnabásnak a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Kész Barnabás meghatódva mondott köszönetet a magas elismerésért. Megemlítette, pályáját a rendszerváltáskor kezdte, és bizony megfordult a fejében, hogy a családjával Magyarországra költözik, vagyis a könnyebb utat választja.

– Amikor komolyabban belegondoltam ebbe, rájöttem, ez olyan lenne, mint amikor átültetnek egy fát egy olyan talajba, amihez nem szokott. Ezután az lett a fő feladatom, hogy az itteni közösséget szolgáljam, tanítsam. Ha a Jó Isten megengedi, ezt szeretném folytatni még sokáig

– mondta a kitüntetett.

Az ünnepségen többek mellett részt vett Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó