KISZó-kérdés: Támogatja-e a teljes körű magyar–magyar összefogást?

Alig két hónap múlva helyhatósági választások lesznek Ukrajnában, ami az új, átalakított közigazgatási rendszerben sorsdöntő fontossággal bír a kárpátaljai magyarság számára. Az ukrán politikai erők már lesben állnak, magyar érdekvédelmi szervezeteink azonban a rosszemlékű régi időket idézve civakodnak egymással.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) a teljes kárpátaljai magyar egység híve. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) csak ott fogna össze, ahol veszélyben érzi a magyar érdekképviselet biztosítását.

A Kárpáti Igaz Szó ezért hagyományos heti kérdésében azt firtatta: Ön támogatja-e a teljes körű magyar–magyar összefogást az őszi választásokon? A kommentekkel együtt közel 800 voks érkezett, amit már illik komolyan venni, az eredmény pedig magáért beszél: a kárpátaljai magyarok elsöprő többsége, 92 százaléka az egységes fellépés mellett foglalt állást!

https://www.facebook.com/kiszo/posts/3201065359940578

Ennek tudatában világosan kell látnunk: a KMKSZ- és az UMDSZ-hívek jelentős többsége teljes és átfogó együttműködést szeretne. Túl kevesen vagyunk már ahhoz, hogy megmaradt erőinket még tovább forgácsoljuk. Különösképp nem tehetjük ezt meg Trianon évszázados árnyékában, nemzeti összetartozásunk évében.

Politikai képviseleteink vezetőinek hatalmas a felelőssége abban, hogy hallgassanak a kárpátaljai magyarság hangjára, képesek legyenek túllépni személyes, politikai és egyéb ambícióikon, félretegyenek minden vélt vagy valós sérelmet. Budapesten jól ítélik meg a helyzetet, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, vagy éppen az itteni magyar külképviseletek vezetői azt mondják: Kárpátalján a magyar–magyar együttműködésnek nincs alternatívája. Maga Barta József, a KMKSZ alelnöke mondta az UMDSZ kongresszusán: árkok ásása helyett hidak építésére van szüksége a helyi magyarságnak! Tökéletesen egyet lehet érteni vele.

A két szervezet döntéshozóinak a kárpátaljai magyar jövő fontossága okán, a történelmi esély megragadása érdekében jó volna túllépniük a provokatív cselekményeken, a magyar ügynek ártani akaró provokátorokon, s bármilyen nehéz is, de a kárpátaljai magyarság érdekében mindent el kell követniük a megegyezésért.

A 92 százalék kötelez! 

Dunda György

Aktuális kérdésünkre a Facebook-oldalunkon szavazhatnak:

TECHNIKAI OKOK MIATT A FACEBOOK TÖRÖLTE A HÉTFŐN INDÍTOTT SZAVAZÁSUNKAT, ÉS AZÓTA SEM LEHET ÚJ VOKSOLÁST LÉTREHOZNI,…

Közzétette: Kárpáti Igaz Szó – 2020. augusztus 19., szerda

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó