Közel fél éve szünetel a vonatközlekedés Ukrajna és Magyarország között

Az ukrán kormány a koronavírus-fertőzés elleni védekezésre hivatkozva március 17-én állította le minden szomszédos országgal a nemzetközi vonatközlekedést. Hihetetlen, de Kárpátaljáról lassan már hat hónapja kizárólag csak közúti határátkelőn lehet eljutni Magyarországra, ami sokaknak okoz mindennapos kellemetlenséget, nehézséget.

A korlátozás kivétel nélkül érinti az összes Csapról–Záhonyba, Munkácsról–Záhonyba, Munkácsról–Budapestre, valamint a Kijevből Budapesten át Bécsbe és vissza irányban közlekedő járatokat.

Június folyamán portálunk levélben fordult az ukrán állami vasúttársasághoz, az Ukrzaliznicjához és a Magyar Államvasutak Zrt.-hez, amelyben a két ország közti nemzetközi vonatforgalom visszaállításának részleteiről érdeklődtünk. Akkor azt a tájékoztatást kaptuk a Lembergi Vasúti Vonalfőnökségtől, hogy a nemzetközi vonatközlekedés újraindítása az utolsó, harmadik etapban várható, az országos karantén végén. Ám ez azóta sem következett be. A MÁV-tól az a válasz érkezett, hogy Ukrajnában tapasztalható vírushelyzetre, a vasúttársaság számára jelenleg nincs lehetőség a forgalom felvételére. A levélben kiemelték, hogy az utasforgalom visszaállítása a szomszédos országok vasúttársaságaival folytatott egyeztetés után indulhat újra.

Mivel Ukrajnában az augusztus végéig hatályban lévő országos karantént újabb két hónapra, azaz október 31-ig meghosszabbították, a nemzetközi személyszállítás továbbra is szünetel az országban. A Magyarország és Ukrajna által, a koronavírus terjedése miatt életbe léptetett határkorlátozások és óvintézkedések miatt, minimálisra csökkent annak az esélye, hogy belátható időn belül visszaállítják a két ország közötti vasúti személyforgalmat. Ami továbbra is jelentősen megnehezíti azoknak az utazóknak a közlekedését, akik ezt a határátlépési formát használták korábban.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó