Ma este végre újra pályára lép a magyar válogatott

Közel 1 évnyi szünet után ma ismét pályán láthatjuk a magyar és az ukrán labdarúgó-válogatottat. A Nemzetek Ligája a koronavírus-járvány ellenére a tervezett szeptember eleji időpontban rajtol el, egyúttal ez a 2022-es, katari világbajnokság európai selejtezősorozatának is a kezdete.

A szeptemberi dupla fordulóban csütörtöktől jövő keddig 54 mérkőzésre kerül sor, melyek közül egyet bonyolítanak le semleges helyszínen, de azt sem a pandémia miatt. A Moldova-Koszovó találkozóra azért az olaszországi Parmában kerül sor, mert előbbi nem ismeri el független országként utóbbit. Valamennyi összecsapást zárt kapuk mögött rendezik, októberben és novemberben újabb egy-egy dupla kör következik.

A legnagyobb érdeklődés a 2018-as világbajnokság döntőjének “ismétlését” övezi: az ezüstérmes horvát csapat jövő kedden lesz a világbajnok francia válogatott vendége. A horvátokra előtte is komoly rangadó vár, mivel vasárnap a címvédő és Európa-bajnok Portugália vendégeként lépnek pályára. A műsorból kiemelkedik még a csütörtöki német-spanyol és a jövő hétfői holland-olasz rangadó.

Persze minket ennél jobban érdekel a magyar csapat programja. Marco Rossi eléggé felforgatott együttese ma este 20 óra 45 perctől Törökország vendége lesz, míg szeptember 6-án, vasárnap az oroszokat fogadja este hattól az új Puskás arénában. A csoport tagja még Szerbia.

A legerősebb, A-ligában szereplő Ukrajna egy kvartettben van a spanyolokkal és a németekkel a ma esti lembergi összecsapáson Svájc lesz az ellenfele, vasárnap pedig a hispánokhoz utazik Andrij Sevcsenko legénysége, aki két ferencvárosi légióst is behívott: a munkácsi származású Igor Haratint és Olekszandr Zubkovot, aki azonban sérüléssel bajlódik.

A Nemzetek Ligája 2020/21-es idényéből két pótselejtezős helyet osztanak ki a következő világbajnokságra, de hogy melyik két válogatotté lesz, az csak az európai vb-selejtezők 2021 novemberi zárása után derül ki. Ezt a két helyet ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes kapja meg, amely a vb-selejtezők során nem végez az automatikus kijutást jelentő első, vagy a pótselejtezőt eredményező második helyen.

A divíziók létszámát az első szezon tapasztalatai alapján valamelyest átalakították, így került a magyar csapat a C-ből a másodosztálynak megfelelő B-divízióba. A feljutásos-kieséses rendszer megmaradt, azaz a legjobbakat tartalmazó A- és a másodosztályt jelentő B-divízió négy csoportjának utolsó helyezettjei kiesnek. Fordítva pedig a B- és a harmadosztályú C-divízió négy-négy csoportgyőztese feljut. A C-divízió négy csoportutolsója rájátszást vív a bennmaradásért, a két vesztes esik ki a D-divízióba, ahonnan a két csoportgyőztes kerül a helyükre.

Az Európa-bajnokság jövő nyárra halasztása miatt az élvonal négy csoportelsőjének minitornáját, amely a végső győztesről dönt, csak jövő ősszel rendezik meg.

Forrás:
MTI/KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó