Megújuló magyar iskolák és óvodák

Nagydobronyi Középiskola

Ünnepélyes keretek között, szűk körben adták át a Nagydobronyi Középiskola teljes körűen felújított épületét szeptember 1-jén, az új tanév első napján. A beruházás – melynek összege meghaladja az 51 millió hrivnyát – a Kárpátaljai Magyar Bázisiskolák Felújítási Program keretében, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány közreműködésével valósult meg.

Kárpátalja legnagyobb magyarlakta településén 1953 óta működik középiskola, a szovjetrendszer alatt ez volt a megye első magyar tannyelvű iskolája. Jelenleg 960 férőhelyes a középiskola, ahová négy faluból járnak gyerekek: Nagydobronyon kívül Kisdobronyból, Tiszaágtelekről és Csongorról. A tanintézetnek 741 tanulója és 71 szakképzett pedagógusa van, s mind a 35 osztálya magyar tannyelvű.

Az iskola renoválása 2018-ban kezdődött el a magyar állam támogatásának köszönhetően: az épület új tetőt kapott, megújultak a tantermek, az étkezde, a konyha, a rendezvény-, valamint a tornaterem, a lépcsőházak, a főbejárat, az iskola műhelye és raktárhelyiségei. Kicserélték a külső és a belső nyílászárókat, felújították az iskola teljes elektromos hálózatát, fűtési és szennyvízelvezető rendszerét, kiépítették a szellőzőrendszert, s vízhatlan szigetelést kapott az épület fundamentuma – olvasható a Kárpátalja.ma tudósításában.

A hétvégén Aknaszlatinán is örömteli eseményre gyűlt össze a helyi magyarság. Átadták a megújult Aknaszlatinai Bolyai János Középiskolát. Az intézmény szintén a 2018-ban indult Kárpátaljai Magyar Bázisiskolák felújítása program révén újult meg és bővült egy szárnnyal. Az átadó napja szimbolikus volt, hiszen az idei bányásznapra esett.

Több, mint óvoda – történelmi eseménynek lehettek tanúi Terebesfejérpatakon (Gyilove) augusztus 30-án. A rahói járási faluban az óvodaátadó ünnepséggel 100 év után az első magyar tannyelvű oktatási intézmény nyílt meg. A településen kis számban élnek magyarok. A múlt évtizedben avatták római katolikus templomukat. Trianon óta ezidáig magyar nyelvű oktatás a vasárnapi iskolákon kívül nem volt.

Emellett az ungvári és a munkácsi magyar középiskolában is jelentős felújítások mentek végbe.

Az ungvári bázisiskola ünnepélyes átadójára meghívott Potápi Árpád János magyar államtitkárt nem engedték be Ukrajnába.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó