Ceber Roland: „…már nem tudom elképzelni magam más területen”

Aktív a közéletben, családcentrikus, állatbarát. Az elsődleges célja Kárpátalja és a térség jólétének elősegítése. Ceber Roland a munkájában és a magánéletében is határozott, kitart az általa helyesnek vélt álláspont mellett. Jelenleg az Ungvári Járási Tanács legfiatalabb képviselője, az ősszel esedékes választásokon szeretne szintet lépni, megyei önkormányzati képviselői mandátumért száll harcba.

– Hogyan került a politikába?

– 2015-ben megválasztottak járási képviselőnek. A politika talált meg engem. Azelőtt nem voltak efféle ambícióim, akkoriban az időm jelentős részét a diplomaszerzés töltötte ki. Ungváron és Kijevben több szakon is folytattam tanulmányokat, így az amúgy is sűrű programjaim mellé nem terveztem újabb tevékenységet. Ám az öt évvel ezelőtti nyár mindent megváltoztatott. Nem bántam meg a döntésemet, most már nem tudom elképzelni magam más területen.

– Ön az Ungvári Járási Tanács legfiatalabb képviselője. Nem érezte ezt hátránynak?

– Előfordult, hogy határozathozatal közben egyedüliként szavaztam nemmel, ilyenkor „fekete bárányként” kitűntem a többiek közül, ám én a végsőkig kitartok az általam helyesnek vélt álláspont mellett. Az elmúlt öt év sok tanulsággal szolgált. A médiában is rengeteg támadás ért, visszagondolva úgy érzem, ez megerősített. Aktívan kiálltam a pozitív irányba mutató ügyek mellett, több ágazatban – sport, egészségügy, infrastrukturális fejlesztések – is közreműködtem azok sikeres véghezvitelében.

– A sport fontos szerepet tölt be az életében.

– A munkámban és a magánéletemben egyaránt kiemelkedő helye van a sportnak. Gyerektornákat rendeztünk, ökölvívó egyesületet hoztunk létre, sporttermeket építettünk és újítottunk fel, hiszen a falvakban lényegesen kevesebb lehetőség van a testedzésre. 2018-ban megalapítottuk az Olimpik klubot, melynek focicsapata 2019-ben Ung-vidéki bajnok lett. Büszkeséggel tölt el, hogy fellendült a sportélet, a gyerekek szakember segítségével sajátíthatják el a különféle sportágak alapjait, hasznosan tölthetik el az idejüket.

– Császlócról származik.

– A szülőfalum mindig a legkedvesebb hely marad számomra. Örülök, hogy Császlócon tölthettem a gyerekkoromat, hiszen rengeteg előnyöm származott belőle. Közel van a városhoz, ukránok és magyarok egyaránt lakják, így nem okozott nehézséget a városi közegbe való beilleszkedés. Édesanyám ukrán, édesapám pedig magyar anyanyelvű, ezért mindkét nemzet hagyományát, kultúráját magaménak érzem.

– Nemrég családot alapított.

– Így igaz. 2019 decemberében megnősültem, szülőfalumtól nem messze, Minajba költöztem. Választhattam volna Kijevet is, ám úgy érzem, mivel Kárpátalján születtem, itt van dolgom, az érvényesüléshez szükséges feltételeket is itt kell megteremtenem. Amikor nem a fővárosban van tennivalóm, naponta hazalátogatok a szüleimhez. Ott várnak rám a kutyáim, melyek, őszintén mondom, nagyon hiányoznak a mindennapjaimból.

– Nagy állatbarát hírében áll.

– Kifejezetten szeretem az állatokat, több megmozdulást is szerveztem menhelyek megsegítésére. Régebben nyilvánosan végeztem ezt, ám mostanában inkább a színfalak mögött tevékenykedem. Az állatoknak sajnos nagyon kevesen segítenek, ezért is érzem fontosnak a kis kedvencek védelmezését.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Kárpátalja különleges vidék, négy országgal is határos. Minden adott a fejlődéshez, csak meg kell keresnünk a lehetőségeket. A vidék olyan értékeket rejt, melyek felbecsülhetetlenek. Véleményem szerint új munkahelyek teremtése, külföldi befektetők bevonása viheti előre a térséget, amihez azonban elengedhetetlen az infrastruktúra kiépítése.

– Hogyan ítéli meg Kárpátalján az ukrán–magyar együttélést? Az utóbbi időkben nem éppen a párbeszéd, az együttműködés jellemezte a viszonyt. Meglehetősen sok méltánytalanságot kellett elszenvednie az itt élő magyar kisebbségnek.

– Valóban nem jó irányba mozdultak el a kétoldalú kapcsolatok, ami olykor rányomta bélyegét a kisebb közösségi együttélésre is. A gyanakvást a bizalomnak, a toleranciának kell felváltania. Kemény munkára lesz szükség, hogy az elmúlt években zsákutcába jutott kapcsolatokat ismét megfelelő mederbe tereljük, de az ezeréves együttélés kötelez. A konfliktusok gerjesztése helyett a párbeszédre, az együttműködésre kell törekedni, s ebben a politikusoknak hatalmas a felelőssége mindkét oldalon. Helyre kell hozni, ami elromlott.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó/Hirdetés

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó