Magánvélemény: Bizonytalan biztonság

Mottó:
Akár egy halom hasított fa,
hever egymáson a világ,
szorítja, nyomja, összefogja
egyik dolog a másikát
s így mindenik determinált.
(József Attila: Eszmélet)

Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat elnöke azt javasolja, hogy ne engedjék az urnákhoz járulni azokat, akik együttműködnek Oroszországgal – közölte a korrespondent.net a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács sajtószolgálatának közleményére hivatkozva.

Az SZBU vezetője azt is indítványozta, hogy fosszák meg választójoguktól a kettős állampolgárokat is.

Bakanov szükségesnek tartja egy olyan törvény megalkotását, mely alapján nem kerülhetnének a szavazólistára az agresszorral együttműködők, és azok, akik más ország állampolgárai is.

Nem tudom pontosan, hogy a biztonsági szolgálat főnöke hol áll a halmi hierarchiában, viszont – már beosztása jellegénél fogva is – minden bizonnyal előkelő helyet foglal el. Tehát szavának súlya van. Amit mond, arra oda kell figyelni még akkor is, ha a törvényhozás kívül van a hatáskörén.

Az, hogy az SZBU különös figyelemmel kíséri az Oroszországgal együttműködőket, a Krím megszállása, a donbászi hibridháború okán aligha szorul magyarázatra, indoklásra. Nehezebb kérdés, hogy az alkotmányban rögzített egyik alapvető polgárjogot hogyan lehet felülírni egy törvénnyel.

Még inkább elgondolkodtató az, miért, milyen megfontolás folytán kerülnek egy sorba az ellenség kiszolgálóival, híveivel a kettős állampolgárok?

Egyébként, ha a magyarság szempontjából vizsgáljuk a kijelentést, az időzítés a lehető legszerencsétlenebb volt. Alig egy héttel a Szent István napi bombariadók és a kárpátaljai magyar egyházi, társadalmi szervezeteknek küldött, ám a megye egész magyarságának címzett fenyegetések után úgy hatott, mintha összezárulna a harapófogó.

Horváth Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó