Lolka és Bolka új köntösben │KISZó-portré

László Dániel a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola hatodik osztályát kezdte. Dániel részben már várta a sulit, mert hosszú hónapok teltek el azóta, hogy utoljára átléphette a tanintézmény küszöbét. Természetesen az osztálytársai is hiányoztak.

– A múlt tanév utolsó heteiben anya sokat segített, hogy belerázódjak az otthoni tanulásba, szerencsére nem volt gond, még a matekkal sem, ami nem az erősségem. A természetrajz viszont jól megy, azt nagyon szeretem – mondta a kisfiú.

Dániel az informatikát is szereti, leginkább az okostelefonok a jó barátai, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ő lett a Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány rövidfilm pályázatának idei győztese. Kisfilmjét mobiltelefonjával készítette, az alkotásban kisöccse, a hatéves Máté is szerepel. Van egy saját youtube csatornája, ahova élményeiről, főként a kirándulásokról szóló videókat tesz fel. Többek között az ott látható videókból szerkesztette azt a kisfilmet, amellyel végül az összetartozás emlékévéhez kapcsolódó videópályázaton különdíjban részesült.

– Két évvel ezelőtt próbáltam ki először magam a kisfilmkészítésben, aztán a hobbimmá vált a videózás.

Az első filmem arról szólt, hogy mi szerez nekem örömet. Nekem az az igazi öröm, ha a testvéremmel és a barátaimmal játszhatok. Együtt szoktunk bicajozni, görkorizni, társasjátékozni.

– A győztes alkotásodnak mi a címe?

– A lengyel rajzfilmsorozat hősei, Lolka és Bolka ihletett meg. Én alakítom Lolkát, Máté pedig Bolkát. Mindkettőnket kétszer egymás után felvettük, mert van egy aktív Dani és Máté, és van kocka Dani és Máté. Az aktív Dani és Máté próbálják rávenni a kockákat, hogy jöjjenek ki egy kicsit a szabadba, mert egyfolytában bent ülnek a szobában. A terv sikerül, és a végén mindenki boldog.

– Hol voltak a helyszínek?

– Több helyszínen is forgattunk, a történet a konyhában kezdődik, később kimegyünk az udvarra és az utcára is, majd az egykori 2. számú iskola melletti futópályára is ellátogatunk. Majdnem két hétig készült a film, de megérte a fáradtság, mert nagyon jól éreztük magunkat, arról nem beszélve, milyen kellemes meglepetésként ért, amikor mondták, hogy a mi filmünk lett a legjobb. Vannak még ötleteim, és remélem, hogy azok is hasonlóan jók lesznek.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó