Összefogással javítottak utat Barkaszón │KISZó-háttér

barkaszó szernye munkácsi járás

Nagydobrony és Badaló példáján felbuzdulva Barkaszó és Szernye lakosai úgy döntöttek, maguk látnak neki a majd két évtizede felújításra váró bekötőút javításának. Minden augusztus közepén, egy Facebook-bejegyzéssel kezdődött. Sütő Dezső barkaszói vállalkozó közösségi oldalán gyűjtést kezdeményezett és munkaerőt toborzott, annak érdekében, hogy járhatóvá tegyék a településre be- és kivezető útszakaszt, ugyanis az az utóbbi hónapokban szinte járhatatlanná vált. A kezdeményezés néhány nap után pozitív fogadtatásra talált.

Zsidik Sándor, Szernye és Barkaszó polgármestere lapunknak elmondta, hogy utoljára a 80-as években volt javítás ezen az szakaszon.

– A szóban forgó út 2020-ig a járáshoz tartozott, így többször is kérvényeztük ennek a felújítását, ám kérelmeink süket fülekre találtak – kezdte a polgármester. – Az idei évtől a bekötőút fenntartása és karbantartása az állami közútkezelő ügynökség megyei kirendeltségéhez került át, így ott is próbálkoztunk beadványokkal, de csak ígéreteket kaptunk.

A tavasz folyamán arról értesültem, hogy 3 millió hrivnyát végül is elkülönítettek e munkálatokra, ám az összeg nyárra szőrén-szálán eltűnt, vagyis csak papíron létezett.

A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva nem láttam értelmét újabb folyamodványok megfogalmazásának, így inkább annak a lehetőségét kerestem, hogyan tudnánk ezt civil összefogással megoldani. Először Sütő Dezsővel osztottam meg a gondolataimat, aki partner volt ebben, és az ügy mellé állt, így született meg közösségi oldalán az ominózus felhívás.

A barkaszói vállalkozó megkeresésünkre elmondta, három napig egyetlen komment sem érkezett a bejegyzéshez, úgy tűnt, hogy hamvába hull a kezdeményezés, de azután elkezdtek jönni a felajánlások, napról napra egyre többen álltak a közös ügy mellé. A kezdeményezés kapcsán tartott falugyűlést követően rövid idő alatt 48 ezer hrivnya gyűlt össze. Itt dőlt el, hogy az első körben aszfaltzúzalékkal töltik fel a kátyúkat.

– Nem gondoltam, hogy ilyen nagy volumenű lesz az összefogás – fogalmazott Sütő Dezső. – Az évek alatt a rossz utak miatt Barkaszón több vállalkozás is bezárt, vagy tönkrement. Lassan a kenyeret sem hozták volna be a faluba, ha nem fogunk össze és javítjuk meg az utat. Ha lesz megfelelő út, az fellendíti a falu életét.

A munkálatokat az út melletti belógó faágak, cserjék kivágásával kezdték, ugyanis voltak olyan szakaszok, ahol két autó sem fért már el egymás mellet, úgy be volt nőve az út széle. Majd’ két napba telt, míg elérték a Csap–Munkács főutat. Előbb egy földgyaluval mentek végig az úton, amellyel elegyengették a talajt. Ezt egy vállalkozó ajánlotta fel, a gépkezelő bérét és az üzemanyagot kellett csak kifizetni. Példás összefogásról tettek tanúbizonyságot a barkaszóiak, az ügyhöz a szernyei lakosok is csatlakoztak mind anyagilag, mind kétkezi munkával.

Zsidik Sándor elmondta, hogy összesen 147 ezer hrivnya gyűlt össze, közel 300-an szálltak be a gyűjtésbe.

Az utak javításából megmaradt aszfaltzúzalékkal sikerült kijavítani az út felét, ugyanis, amikor Ungváron a közútkezelő ügynökségnél tudomást szereztek a magánakciójukról, kiküldtek egy kátyúzó gépet, amely a másik irányból elkezdte betömködni a lyukakat. Önerőből közel 1,5 kilométeren tömködték be a kátyúkat, egyik nap 22-en, a másik nap közel félszázan dolgoztak e szakaszon.

A kezdeményezők nem titkolják, hogy ez a fajta kátyúzás csak ideiglenes, kényszermegoldás, hosszú távon nem oldja meg a problémát. Ezért az a döntés született, hogy

a fennmaradó kicsivel több, mint 90 ezer hrivnyából aszfaltot fektetnek Barkaszótól a főút irányába.

Sütő Dezső arról tájékoztatta a KISZó-t, hogy a tervek szerint a hét második felében hozzálátnak az aszfaltozáshoz. Úgy gondolják, 3 méter szélesen, 5 centiméter vastagon terítik majd az aszfaltot, a rendelkezésre álló összegből számításaik szerint 240 méterre lesz elegendő, ami csak töredéke a teljes 2,2 kilométeres szakasznak.

– Amennyiben megkapjuk a felajánlott aszfaltot a civil szervezettől, akkor ez további 120 méterrel toldja meg az új aszfaltcsík hosszúságát – fogalmazott a vállalkozó.

Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki az iránt, hogy Szernyéről kevesen csatlakoztak a munkálatokhoz, abban bízik, hogy az aszfaltozásnál többen jelentkeznek majd.

A polgármester elárulta, hogy azóta Magyarországról is érkezett megkeresés azzal, hogy felkarolnák a kezdeményezésüket.

Friss fejlemény, hogy a mai napon, azaz szeptember 12-én, szombaton az útszakaszon megkezdték a beígért aszfaltozási munkálatokat. Zsidik Sándor közösségi oldalán számolt be arról, hogy 150 métert sikerült leaszfaltozniuk, Barkaszótól a főút irányába. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a munkálatokban, ahogy ő fogalmazott: “példás összetartás volt!”. Hétfőn folytatják a munkálatokat.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó